Poikkeusoloissa Ruotsissa ja Intiassa

Kuorimo

Miten koronakriisi vaikuttaa Tukholmassa ja Delhissä? Siitä kertovat Maailmalta-kolumnistit Jonna Söderqvist ja Pia Heikkilä.

Suomalainen toimittaja Jonna Söderqvist asuu Tukholmassa ja elää arkea melko pienin rajoituksin.

"Voisin tänään käydä kaupungin urheilutalon järjestämässä ulkojumpassa. Voisin käydä ravintolassa, istua vaikkapa terassilla nauttimassa auringosta. Tietty turvavälejä noudattaen. Koulutkin ovat auki, niin kuin maan rajat EU-kansalaisille.

Muihin maihin verrattuna ruotsalaisilla on toistaiseksi mahdollisuus elää melko tavallista arkea, vaikka tartuntoja on paljon. Silti kriisiin suhtaudutaan vakavasti ja nöyrästi. Ihmisiltä edellytetään ja odotetaan vastuunkantoa. Luotetaan siihen, että kansanterveysviraston suosituksia seurataan, niin kuin suurin osa ihmisistä näyttää tekevänkin. Ruotsissakin on varoitettu siitä, että lisää rajoituksia voi tulla.

Muutama vuosi sitten tapasin Ruotsiin muuttaneita suomalaisia paperityöntekijöitä. He ihmettelivät ja arvostivat työelämässä sitä, että täällä ei ole käskevää ylhäältä alas -johtamistapaa. Sama henki on mielestäni näkynyt Ruotsin koronakriisin hoitamisessa.

Kun muiden maiden suorissa tv-lähetyksissä pääministeri ja muut ministerit kertovat koronatilanteesta, Ruotsissa nähdään pääasiassa kansanterveysviraston asiantuntijoita. Miltei joka päivä villapaitaan pukeutunut johtava epidemiologi selostaa rauhallisella äänellä tilanteen kehittymisestä. Pääministeri Stefan Löfven (sdp) on sanonut viimeksi Dagens Nyheter -lehdessä 4. huhtikuuta, että hän kuuntelee viranomaisen syvää asiantuntijaosaamista epidemioista, kun päätöksiä toimista koronakriisin taltuttamiseksi tehdään. Toistaiseksi päätökset ovat olleet linjassa kansanterveysviranomaisen arvioihin."

Ulkonaliikkumiskiellon autioittama katu Delhissä.

Korona vie köyhät ahtaalle Intiassa

Toimittaja Pia Heikkilää koskee kotikaupungissa Delhissä ulkonaliikkumiskielto.

"Asuinalueeni ulkopuolella kulkee Mathura Road, joka on yksi Delhin pääväylistä. Normaalisti se on täynnä torvea tööttääviä autoja, puksuttelevia riksoja ja löntysteleviä lehmiä. Meteli on sen mukainen.

Nyt on koko kaupunkiin laskeutunut hiljaisuus, jonka rikkoo vain riikinkukkojen kiekaisut ja papukaijojen sirkuttelu. Ihmiset alueellani ovat lukkiutuneet valtavien rautaporttien taakse.

Viikko sitten Mathura Roadilla näkyi vielä satunnaisesti riisisäkkejä päänsä päällä kantavia perheitä. Intiaan määrätty kolmen viikon koronakaranteeni aiheutti valtaisin ihmispaon kun miljoonilta vierastyöläisiltä loppui toimeentulo. Julkinen liikenne pysähtyi. Toimistojen, rakennustyömaiden ja tehtaiden suljettua heille ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin kävellä. Takaisin kotikyliin, nälkää pakoon.

Vain harva osasi odottaa hallituksen tiukkaa päätöstä ja vielä harvempi oli valmistautunut siihen.

Kukaan ei tarkkaan tiedä vierastyöläisten määrää, mutta muutamalla eurolla päivässä eläviä, kouluttamattomia on ainakin 300 miljoonaa. He elävät päivän palkasta toiseen ja siirtyvät sinne missä töitä löytyy. Työttömyyskorvaus on käsite, jota täällä ei ymmärrä kukaan.

On vaikea ennustaa mitä Intiassa tulee tapahtumaan seuraavien kuukausien aikana. Se on varmaa, että tauti leviää sillä sitä on jo löydetty Intian täyteen pakatuista slummeista. Ennestäänkin heikon julkisen terveydenhoitojärjestelmän pelätään romahtavan täysin.

Päätiellä liikkuu enää vain poliisit, jotka varmistavat, että delhiläiset tottelevat kolmiviikkoista ulkonaliikkumiskieltoa. Se päättyy viikon päästä. Ilmassa on pelonsekainen, odottava tunnelma."

Kirjoittajat ovat Paperiliitto-lehden Maailmalta-sarjan kolumnisteja. Kolumnit voit lukea näköislehdestä ja painetusta lehdestä.

Pia Heikkilän kolumni "Vartijat estävät pääsyn, jos läpivalaisulaite paljastaa yhdenkin viinipullon." 03/2020
Jonna Söderqvistin kolumni "Sä kuulostat ihan helkkarin elävältä Muumipeikolta" 02/2020