Poikkeusoloissa ei pidä unohtaa ergonomiaa

Kuorimo

Fysioterapeutti kannustaa laittamaan ergonomian kuntoon myös tilapäisjärjestelyjen aikaan.

Poikkeusaika asettaa haasteita ergonomialle, kun valvomoita on jouduttu hajauttamaan väistötiloihin.

Työfysioterapeutti Minna Winter Terveystalosta korostaa, että vaikka kyseessä ovat tilapäiset järjestelyt, väistö- ja etätilojen ergonomia kannattaa panna kuntoon mahdollisimman pian.

– Jos jäädään odottelemaan tilanteen normalisoitumista, voi olla, että tuki- ja liikuntaelinvaivat provosoituvat ja pitkittyvät. Riskiä lisää se, että epidemia-aikaan moni saattaa jättää fysioterapiakäynnit väliin tartunnan pelossa.

Äänekosken Metsä Fibren tehtaalla on toimittu Winterin ohjeen mukaan: fysioterapeutti on kiertänyt läpi väistötiloja ja kartoittanut ongelmakohtia.

Tartuntojen ehkäisemiseksi Äänekoskella on keskusvalvomo ja laboratorio jaettu osastoihin, neuvotteluhuoneita otettu valvomokäyttöön ja kenttätyöntekijät sijoitettu etävalvomoihin pihalla oleviin parakkeihin.

– Keskusvalvomossa on hyvät säädettävät pöydät ja tuolit, mutta hankaluutta tuottaa se, että ilmastointi ei toimi niin hyvin kuin tavallisesti. Joissakin muoviseinillä rajatuissa osissa on liian kuuma ja joissakin taas liian kylmä, kertoo käynnissäpitäjä Harri Mäntylä.

Kenttävuorossa Mäntylä käyttää tukikohtanaan parakissa olevaa etävalvomoa, jonne on haalittu vanhoja pöytiä ja tuoleja.

– Pöydät eivät ole säädettäviä ja tuolit alkavat olla risoja. Toisaalta, kentällä ollessa valvomossa tulee vietettyä sen verran vähän aikaa, että huono työergonomia ei ehdi haittaamaan.

Työfysioterapeutti antaa yhden vinkin, joka pätee niin poikkeus- kuin normaalioloissa.

– Liiku. Työssä, jossa ollaan pitkiä aikoja paikallaan, pitäisi nousta mahdollisimman usein tuolilta liikkeelle. Voi tehdä taukojumppaa, mutta pelkkä ylösnouseminen tai liikuskelukin riittää. Liikkuminen peittoaa työtaso- ja tuolisäädöt tules-vaivojen ennaltaehkäisyssä.

Mäntylälle kertyy kenttävuorossa parhaimmillaan 15 000–20 000 askelta päivässä, eikä jumeista tarvitse huolehtia. Valvomovuorossa hän pyrkii katkaisemaan jatkuvaa näytön napittamista.

– Yritän muistaa välillä nousta seisomaan ja kävelemään.

Tiina Suomalainen
Kuva Max Steffansson