Petri Kunttu on kouluttanut ja Simo Kesäniemestä itselleen työparin UPM Kymin paperitehtaan kalanterille, mutta kumpi oli mestari kisaveikkauksessa?

Työpaikalla

 

Kalanterin ajomies Simo Kesäniemi ajaa joulukuun puolenvälin maanantaina kalanteria UPM Kymin paperitehtaalla Kuusankoskella. Kone viimeistelee paperiin mattapintaa. Kiiltävämpää jälkeä tekevän kalanterin ajomies Petri Kunttu on tänään apumiehen hommissa. Töitä riittää, sillä vaunu on rikkoutunut, joten Kunttu nostelee valmistuvia tampuureita nosturilla pituusleikkurin kiskoille. Kun taas tarvitaan kiiltävämpää lopputulosta, miehet vaihtavat tehtäviä päikseen.

Työparina Kunttu ja Kesäniemi ovat työskennelleet reippaat puoli vuotta siitä asti, kun Kuntun kanssa vuosikymmeniä yhdessä tehnyt työpari jäi pois töistä. Kesäniemi oli käynyt heitä tuuraamassa.

– Tehtaalla ollaan oltu samassa vuorossa 4,5 vuotta. Olen lennellyt sinne, missä on tarvittu, Kesäniemi kertoo.

Kun paikka kalanterille tuli viime vuoden keväällä auki, Kunttu vihjaisi esimiehelle osaavasta kaverista. Siirto oli molemmille mieluinen.

– Hyvinhän ne työt sujuvat, kun olen itse Simon kouluttanut, Kunttu nauraa.

– Ilman muuta edelleen tulee uusia asioita. Ei niitä voi vain kertoa ja olettaa, että kaveri sen jälkeen tietää. Kun tulee homma eteen, niin siitä näkee paremmin.

Kesäniemi on tyytyväinen, kun saa oppia parhaalta.

– Pete on ollut vuosikymmeniä kalanterimies. Yhtä rautaista ammattiosaajaa ei löydykään. Hänen tekemisiinsä voi aivan täysin luottaa. Jos Pete ei tiedä, sitten on kyllä tosi iso mysteeri kyseessä, Kesäniemi sanoo.

Toimivat henkilökemiat ovat ensisijainen juttu työparina työskenneltäessä.

– Vanhan työkaverin kanssa kun otti puheeksi, että tehdäänkö näin, niin hän oli jo ehtinyt ajatella samaa. Siihen se menee kohta meilläkin, Kunttu sanoo.

Puheenaiheita riittää myös työn vierestä. Haastattelua tehtäessä ei vielä tiedetty, mikä maa voitti jalkapallon MM-kisat, joten tietäjä ratkeaa tässä:

– Pienestä asti olen ollut Brasilian kannalla. Se on ollut jotenkin eksoottinen joukkue. Mutta luulen kyllä, että Ranska voittaa, Kunttu sanoo.

Kesäniemen suosikkijoukkue on Englanti, mutta nyt voittaja tulee hänen mielestään olemaan toinen.

– Pakko sanoa, että Argentiina, koska ollaan kavereiden kanssa lyöty vetoa. Tämä on perinteinen juttu. Kun voitan, paukuttelen henkseleitä, että tiesinpäs! hän nauraa.

Teksti: Mari Schildt, kuva: Johannes Wiehn