Perhevapaiden uudistuksessa äitiys- ja isyysvapaat jäävät historiaan. Jatkossa molemmilla vanhemmilla on käytössä 160 vanhempainrahapäivää.

Kuorimo

 

Elokuun alussa voimaan tulleen uudistuksen tavoitteena on tukea työ- ja perhe-­elämän tasa-arvoa ja ottaa huomioon erilaisia perhemuotoja. Uudistuksen luvataan tuovan perheille lisää mahdollisuuksia, valinnanvapautta ja joustoja.

Äitiys- ja isyysvapaat jäävät historiaan. Raskaana olevalla vanhemmalle maksetaan jatkossa raskausrahaa 40 päivältä ennen vanhempainrahalle siirtymistä.

Uudistus on hyvä askel eteenpäin.

Vanhempainrahapäiviä on käytettävissä yhteensä 320 arkipäivää. Jos lapsella on kaksi vanhempaa, jakautuvat vapaat tasan vanhempien kesken, eli molemmilla on käytettävissä 160 arkipäivää. Omasta kiintiöstään vanhempi voi luovuttaa toiselle vanhemmalle tai lasta hoitavalle henkilölle enintään 63 päivää.

Vanhempainrahaa voi saada osittaisena, jos haluaa olla töissä osa-aikaisesti.

Uusi laki koskee perheitä, joissa lapsen laskettu aika on 4.9.2022 tai sen jälkeen. Parikkalan Koitsanlahdessa asuvia Elmeri Piikiä ja hänen avopuolisoaan Emma Rosenholmia uudistus ei tällä erää koske, sillä heidän esikoistyttärensä Elma täytti kesällä vuoden.

Kaikesta huolimatta Piik kokee, että hänellä on ollut mahdollisuus viettää riittävästi aikaa tyttärensä kanssa.

– Pidin kolmen viikon isyysvapaan viime kesänä ja tänä kesänä jäin juhannukselta kuuden viikon isyysvapaalle. Kesäloman pidin toukokuussa. Ainahan aikaa lapselle voisi olla enemmän, mutta kun tekee vuorotyötä, aikaa jää tälläkin tavalla ihan kivasti.

Hän on tyytyväinen myös siitä, että isyysvapaat on voinut pitää silloin, kun itse haluaa.

– Riittää, kun ilmoittaa asiasta etu­käteen, toteaa Simpeleen Metsä Boardilla kartonkikoneella työskentelevä Piik.

Piikin ja Rosenholmin mielestä perhevapaauudistus on hyvä askel eteenpäin.

– Tosin, toiselle vanhemmalle luovutettavia päiviä voisi ehkä olla enemmän kuin 63, Piik pohtii.

Useimmilla aloilla on sovittu työehto­sopimuksissa, että osa perhevapaan päivistä on täysin palkallisia. Metsä Group ilmoitti uusivansa palkallisia palkanmaksukäytäntöjään niin, että raskausvapaan ajalta palkkaa saa 40 arkipäivältä ja lisäksi vanhempainvapaan ajalta palkkaa saa 38 arkipäivää. Tämä maksetaan kummalle tahansa vanhemmalle. UPM ilmoitti samankaltaisesta uudistuksesta. UPM:n palkallisen vanhempainvapaajakson pituus on 32 arkipäivää.

Teksti: Tiina Suomalainen, Kuva: Mikko Nikkinen