”Paras työpaikka tähän mennessä”

Arjessa

 

Kiinnostava työ, 12-tuntinen vuorojärjestelmä, mukava työporukka ja toimiva kommunikaatio johtoportaaseen. DS Smith Packakingin aaltopahvitehtaalla Tampereelle työskentelevä Luukas Hyrkäs, 23, ynnäilee työnsä hyviä puolia ja sanoo, että valittamista ei ole.

– Paras työpaikka, missä olen tähän mennessä ollut.

Kun Hyrkäs peruskoulun jälkeen mietti, mihin suuntaisi, olivat tulevaisuudensuunnitelmat hyvin epäselviä.

– Sen tiesin, että lukio ei kiinnosta, koska en ole lukija- vaan tekijätyyppi. Vielä viikkoa ennen yhteishakua minulla ei ollut hajuakaan, mihin hakisin. Sitten opinto-ohjaaja vinkkasi prosessiteollisuuden opinnoista. ”Ihan sokkona” aloitetut opinnot tuntuivat heti omilta. Hyrkäs kehuu myös opettajaansa, joka oli kolunnut aiemmin monet paperitehtaat ja kierrätti opiskelijoitaan ympäri maata eri tehtailla tutustumassa.

Valmistuttuaan prosessinhoitajaksi Hyrkäs teki ennen ja jälkeen armeijan kaksi ja puoli vuotta töitä UPM Raflatacilla. Sitten tehtaalle tulivat yt:t, eikä määräaikaisuuksia jatkettu.

– Muutaman kuukauden olin ihan muissa hommissa, kunnes huomasin, että DS Smith hakee työntekijöitä. Tartuin heti tilaisuuteen.

Työt aaltopahvitehtaalla alkoivat marraskuussa 2021, ja viime kesänä Hyrkäs vakinaistettiin. Runsaaseen kahteen vuoteen mahtuu jo monenlaista: alussa Hyrkäs työskenteli jätejärjestelmän hoitajana, sitten hän opetteli yhden jalostuskoneen ja nyt hän työskentelee toisella jalostuskoneella.

– Lyhykäisesti sanottuna stanssaamme eli leikkaamme aaltopahviarkkeja asiakkaille sopivaan muotoon. Mutta työhön kuuluu kaikenlaista ongelmanratkaisua, laaduntarkkailua ja pientä ja isompaa säätöä.

Hyrkäs on päässyt myös opettamaan sekä kesätyöntekijöitä että vakituista väkeä jätejärjestelmän hoitoon ja koneelle. Lahjakkuutta sillä saralla on, vaikka hän ei ole kouluttajakoulutuksia käynytkään.

– Kouluttajana toimiessa on osattava laittaa itsensä toisen asemaan. Lisäksi mietin sitä, että opastettava saattaa olla tuleva työkaverini. Haluan, että osaa hoitaa hommansa hyvin.

Teksti: Tiina Suomalainen