Paperiliittolaiset osallistuivat neljällä tehtaalla ammattiliittojen yhteiseen mielenilmaukseen työelämäheikennyksiä vastaan.
Kuorimo
Paperiliitto osallistui SAK:laisten liittojen toimintapäivään 14. joulukuuta UPM Communication Papers Jämsänkosken tehtaalla, Metsä-Board Kyrolla Kyröskoskella, Stora Enson Anjalankosken tehtaalla sekä Essity Finlandin Nokian tehtaalla.
Aamuvuorosta alkaneet lakot eivät kohdistuneet ihmishengen, terveyden, ympäristön ja laiteturvallisuuden turvaamiseksi tehtävään työhön.
Mielenilmaisuun johti pettymys pääministeri Petteri Orpon ilmoitettua, ettei hallitus laajenna neuvotteluja ay-liikkeen kanssa. Hallitus ei osoittanut minkäänlaista vastaantuloa työrauhaa ja paikallista sopimista koskevissa lainsäädäntöhankkeissa.
– Haluttomuus neuvotella kielii siitä, että maan hallitus on päättänyt tietoisesti romuttaa suomalaisen työmarkkinamallin, sanoo Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala.
Maan hallituksen suunnittelemat leikkaukset ja heikennykset kohdistuvat toteutuessaan työväestön lisäksi myös lapsiin, opiskelijoihin, työttömäksi joutuviin ja eläkeläisin. Arvioita työelämävaikutuksista on esitelty tämän lehden edellisellä aukeamalla.
– Työmarkkinamalliin olennaisesti liittyvistä elementeistä, kuten työrauhasääntelystä ja paikallisen sopimisen lainsäädännöstä, olisi välttämätöntä neuvotella ja sopia samassa yhteydessä. Toivoimme, että hallitus olisi antanut selkeän viestin myös työntekijäpuolen tarpeiden huomioimisesta. Sellaista viestiä ei ole tullut, vaan hallitus jatkaa yksipuolisesti firmojen etujen ajamista, totesi SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta lakon edellä.
Eloranta muistutti blogissaan, että lakosta aiheutuva haitta kestää päivän mutta että hallituksen toimista aiheutuva haitta jatkuu vuosikymmenet.
SAK ja sen liitot ovat järjestäneet ulosmarsseja ja muita #PainavaSyy-toimia ympäri maata syksyn aikana. Tähänastisista raskaimpaan toteutukseen, yhteiseen lakkopäivään, osallistui SAK:n arvion mukaan noin 100 000 henkeä. Toritapahtumia järjestettiin 20 paikkakunnalla. Toimintapäivään yhtyivät myös STTK:laiset toimihenkilöliitot Pro ja Erto sekä akavalainen Insinööriliitto.
Teksti: Eeva Eloranta-Jokela