Paperiliiton ykköstuote ja jäsenetu on ensi vuonna edun valvonta ja sen kehittäminen. Jäsenmaksu pysyy ennallaan. Luvassa on myös monia kohtaamisia jäsenten kanssa.
Kuorimo
Paperiliiton työmarkkinakäytäntö muuttui täysin viime vuoden lopulla ja alkuvuodesta käydyissä sopimusneuvotteluissa. Neuvottelut käytiin ensimmäistä kertaa yrityskohtaisina Metsäteollisuuden irtauduttua sopimuskumppanuudesta.
Muutos näkyy tulevissa painopisteissä, sillä vuoropuhelu yritysten kanssa jatkuu aiempaa laajempana. Koulutukset yrityskohtaisista sopimuksista jatkuvat ja samalla seurataan sopimusten soveltamista työpaikoilla. Myös seuraaviin neuvotteluihin valmistautuminen alkaa vuoden 2023 aikana: ensimmäiset työehtosopimukset päättyvät vuoden loppupuoliskolla.
Seuraaviin neuvotteluihin valmistautuminen alkaa vuoden 2023 aikana.
Uusi sopimismalli on johtanut hankalaan rajanvetoon tilanteissa, joissa yrityskohtaisen sopimuksen pohjalta tehdään paikallisia sopimuksia.
– Jos asiasta on mahdollista tehdä paikallinen sopimus, asia neuvotellaan paikallisesti. Jos on kyse työehtosopimuksella sovitusta asiasta, muutoksen voi hyväksyä vain Paperiliiton hallitus neuvotteluteitse, korosti Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala liiton valtuuston syyskokouksessa.
AJANKOHTAISKATSAUKSESSAAN Vanhala nosti esiin työmarkkinatilanteen myös yleisemmällä tasolla ja kiinnitti huomiota paineisiin muilla sopimusaloilla. Teknologiateollisuuden sopimus oli päättymässä viikko valtuuston kokouspäivän jälkeen. Alan työntekijöiden työehdoista neuvottelee teollisuuden suurin ammattiliitto Teollisuusliitto.
– Olen huolissani, kuinka Teollisuusliittoa kohtaan kasataan kovaa painetta sillä, että muut ovat linkittäneet sopimuksensa heidän ratkaisuunsa. Teollisuusliiton tehtävä on ajatella omia jäseniään, mutta nyt koko maan sopimussurut ovat heidän niskassaan, Vanhala totesi.
PAPERILIITON valtuusto hyväksyi syyskokouksessaan liiton vuoden 2023 toiminnan raamit. Talousarvio vuodelle 2023 perustuu 10000 maksavaan jäseneen.
Liiton kokonaisjäsenmaksu pysyy entisenä ja on ensi vuonna 1,3 prosenttia ennakkoveron alaisesta palkasta. Jäsenmaksusta Paperiliiton osuus on 1 prosentti ja Paperityöväen työttömyyskassan osuus 0,3 prosenttia.
Liiton toiminta rahoitetaan jäsenmaksutuloilla ja sijoitustoiminnan tuotoilla. Vuoden 2021 liittokokouspäätöksen mukaan liiton toimintaresurssien arviointi jatkuu. Valtuusto teki yhdessä arviointia koskevassa asiassa myös päätöksen, kun se päätti laittaa liiton lomakeskukset myyntiin. Aiheesta kerrotaan enemmän sivulla 6.
LUOTTAMUSHENKILÖILLÄ alkaa uusi kaksivuotinen toimikausi. Etenkin ensi kertaa tehtäviinsä valittuja perehdytetään liiton luottamusmiestehtäviin.
Järjestötoiminnassa jatketaan ammattiosastojen tukemista siinä, että uudet työntekijät saadaan liitettyä jäseniksi ja että osastojen toimintaan saadaan mukaan myös uusia toimijoita. Keinoja tähän pohdittiin myös liiton järjestöpäivillä, joista kerrotaan tarkemmin sivulta 24 alkaen. Liiton talousarviossa on myös varauduttu tukemaan ammattiosastoja liiton koko jäsenistöä koskevien tapahtumien järjestämisessä.
Liiton viestintätyö uudistetaan vuoden 2024 alusta lähtien. Muutos valmistellaan ensi vuoden aikana ja tarkoituksena on tavoittaa jäseniä nykyistä useammin ja laajemmin eri kanavissa. Ensimmäinen muutos koskee Paperiliitto-lehteä, joka ilmestyy ensi vuonna kahdeksan kertaa nykyisen kymmenen numeron sijasta.
ERILAISET jäsentapahtumat ja koulutukset tuovat liitolle näkyvyyttä ja niiden toivotaan saavan jäseniä liikkeelle laajasti.
Jäsenten kesken ratkotaan jälleen useita mestaruuksia hyvässä urheilutapahtuman hengessä myös tulevana vuonna. Keilaturnaus järjestetään 28.2.–12.4. Kuusankoskella, salibandyturnaus huhtikuussa ja jalkapalloturnaus 2. syyskuuta Imatralla. Uutena lajina mukaan tulee frisbeegolf, jonka kisat pidetään 6. toukokuuta Kouvolan Anjalassa.
Myös tapahtumia on luvassa. Motoristit kokoontuvat Kotkassa 16.-18. kesäkuuta. 18–35-vuotiaiden jäsenten tapahtuma järjestetään 4. marraskuuta.
Paperiliitto on mukana Valkeakoskella Työväen musiikkitapahtumassa 26.–30. heinäkuuta. Liiton jäseniä kutsutaan myös SAK:n järjestämiin tapahtumiin eli nuorten risteilylle 23.–24. syyskuuta ja Tulevaisuus tänään -tilaisuuteen 7. lokakuuta. •