Paccorin kunnossapito on työskennellyt kohta kolme vuotta ilman tapaturmia. Koko yrityksen työsuojelukulttuurissa on vielä parantamista.
Kuorimo
Tuhat tapaturmatonta päivää – tai nyt jo reilusti ylikin. Tällainen hieno putki on takana Paccorin tehtaan kunnossapidossa. Siihen on työsuojeluvaltuutettu Marko Lehtosen mukaan päästy hyvällä riskien hallinnalla, ennakoinnilla, suunnittelulla ja rauhallisella työotteella. Lehtonen huomauttaa, että useinhan onnettomuus sattuu, kun yritetään tehdä jokin asia nopeasti ja helpolla, hieman oikoen.
Salaisuus kaiken takana on se, että kunnossapidon porukka on tehnyt töitä yhdessä jo vuosia. Työntekijöiden keski-ikä on yli 50 vuotta. Pitkät työurat ovat tuoneet osaamista ja malttia ja voidelleet tiimin yhteistyön huippuunsa. Läheltä piti -havaintojen tekemisessäkään ei laiskotella.
Tärkeää on sekin, että työsuojeluasiamies Marko Kulmala on ottanut osastolla aktiivisen roolin.
Paccorin kunnossapito vastaa koko tehtaasta. Työkenttä on monipuolinen.
– Kaikki, mikä on tehtaan aitojen sisäpuolella, on meidän vastuullamme, tiivistää Kulmala.
Vaaranpaikkoja riittää, sillä työhön kuuluu paljon kiipeilyä, ahtaissa tiloissa työskentelyä ja raskaiden esineiden nostamista. Lattioilla on paljon erilaisia kiinnikkeitä, joihin voi kompastua.
Kulmala pohtii, että kunnossapidon hyvä työote on peruja jo vuosilta 2007–2013, jolloin he työskentelivät ABB:llä.
– ABB:llä oli hyvä työturvallisuuskulttuuri ja palkitsemisjärjestelmä myös meille duunareille.
Kunnossapidon pitkä tapaturmaton putki on saavutus siinäkin mielessä, että Lehtosen ja Kulmalan mukaan Paccorin työturvallisuuskulttuuri ei ole ollut paras mahdollinen. Suunta on kuitenkin parempi, ja esimerkiksi riskienarviointi on nyt menossa.
– Eräänlainen herätys oli tuotannossa viime vuonna tapahtunut vakava työtapaturma, kertoo Lehtonen.
Tuotannossa on saavutettu runsas 150 tapaturmatonta päivää. Kaikille työntekijöille on luvattu 200 euron palkkio, jos kalenterivuonna saavutetaan nolla tapaturmaa.
Kulmala pohtii, että työturvallisuutta kehitetään tehokkaimmin pienissä porukoissa, osastoittain.
Lehtonen korostaa, että vastuu on myös tekijällä.
– On uskallettava käyttää oikeuttaan kieltäytyä vaaraa aiheuttavasta työtehtävästä kone- ja laiteturvallisuuden tai puutteellisen perehdytyksen vuoksi.
Teksti: Tiina Suomalainen, kuva: Reima Kangas