Oppisopimuskoulutus on Ville Rosenqvistin juttu

Työpaikalla

Ville Rosenqvistia, 23, voi kutsua oppisopimuskonkariksi. Porin Corexin kartonkitehtaalla työskentelevällä Rosenqvistilla on nimittäin menossa jo toinen oppisopimuskoulutus.

Ensimmäisen kerran hän valmistui oppisopimuskoulutuksella ammattiin 19-vuotiaana.

Peruskoulun jälkeen hän lähti ammattiopistoon opiskelemaan autonasentajaksi, mutta siirtyi vuoden päästä autokorjaamolle oppisopimuskoulutukseen.

– Minulle oppisopimuskoulutus sopii. Siinä oppii oikeita työtapoja – sellaisia, joita ammattilaiset käyttävät. Koulussa on vain yksi oikea tapa ja se on kirjan tapa.

Rosenqvist miettii, että oppisopimuksesta hyötyvät sekä työnantaja että opiskelija.

– Opiskelija saa tutkinnon, palkkaa ja työpaikan ainakin koulutuksen ajaksi. Työnantaja näkee ilman isompia riskejä, millainen työntekijä on kyseessä.

Valmistuttuaan Rosenqvist työskenteli autokorjaamolla neljä vuotta ja vaihtoi hinausauton kuljettajaksi. Hän alkoi kuitenkin toivoa vaihtelua, sillä elämä oli yhtä autoa – Rosenqvist harrastaa vapaa-ajallaan autoja ja niiden korjaamista.

– Olin miettinyt Corexia jo jonkin aikaa. Ajattelin kuitenkin, ettei minulla ole mahdollisuutta päästä sinne, koska minulla ei ole prosessiteollisuuden perustutkintoa. Mutta sitten Corexilla työskentelevä isäni vinkkasi oppisopimuskoulutuksesta.

Viime vuoden keväällä Rosenqvist otti riskin ja haki vakituisesta työstään kesätöihin Corexille. Hänet valittiin. Samalla hän ilmoitti tuotantopäällikölle, että olisi kiinnostunut oppisopimuskoulutuksesta. Kun Rosenqvistin kesätyöt loppuivat, hän jatkoi saman tien oppisopimuslaisena.

Kesä kului uusiomassalaitoksella, jossa hän opetteli muun muassa linjantäyttöä. Nyt Rosenqvist työskentelee jälkikäsittelyssä, jossa hän perehtyy vaihtajan, pakkarin ja leikkurikuskin tehtäviin.

– On ollut puhe, että seuraavaksi siirtyisin uusiomassalaitokselle opettelemaan prosessia.

Rosenqvistin tavoitteena on päästä oppisopimuskoulutuksen jälkeen jatkamaan töitä vakituisena tai määräaikaisena. Yksi vetovoimatekijä on hyvä työilmapiiri.

– Työporukka on tosi mukavaa. En ole aiemmin ollut töissä, jossa olisi näin hyvä henki.

Teksti: Tiina Suomalainen