Nouryonin työpari tuottaa hyvinvointia työkavereille
Työpaikalla
Yövuoron puolessavälissä prosessinhoitajat Jouni Karppinen ja Ossi Keränen vaihtavat hommia Nouryon Finlandin Oulun tehtaalla. Toinen siirtyy kuudeksi tunniksi päätteelle ohjaamaan tehdasta ja työkaveri lähtee kenttämieheksi, muun muassa analysoimaan valmistuvan kloraatin laatua. Kaksin työt sujuvat joutuin, mutta työkaveri on myös turvallisuustekijä.
– Tehtaalla on hyvä toimia yhdessä, koska siellä voi olla vaaranpaikkoja: Prosessissa kehittyy vetyä, ja on myrkkyjä. Yhteistyö ja toisen huomioon ottaminen on tärkeää, Karppinen sanoo.
Työkaveri on oleellinen myös, kun puhutaan työhyvinvoinnista.
– Se miten me Ossin kanssa toimimme ja olemme työpaikalla, parantaa hyvinvointia. Kun on hyvä työpari, sillä on iso merkitys henkisen puolen asioissa. On puhuttu Ossin kanssa näistä meidän väleistä ja toiminnasta: Töihin on mukava mennä, vaikka työt ovat monasti hankalia, Karppinen sanoo.
– Joskus olen miettinyt, että hyvinvointi liittyy aika paljon siihen, että saa ilmaista itseään omana itsenään, Keränen sanoo.
Hän miettii, että heillä työn kulmakivenä ovat myös yhteiset arvot laadusta.
– Sitä on alkanut vuosien saatossa miettimään, että sekö se on, mikä tekee työskentelystä miellyttävän ja mukavan: Tietää, että mitä itse arvostaa, myös toinen arvostaa. Nähdään päivän tavoitteet ja asiat samalla tavalla, Keränen sanoo.
Miesten hyvä yhteistyö ei ole jäänyt työnjohdoltakaan huomaamatta. Keräseltä kysyttiin äskettäin, pitäisikö vuoroja sekoittaa. Ajatus taustalla on, että hyvä meininki leviäisi laajemmallekin tehtaalla.
– Silloin piti sanoa, että kannattaa nyt vähän harkita. Ei se aina tarkoita, että tulisi kaksi hyvää vuoroa, vaan voi tulla kolme huonoa. Vaikka ajatellaan, että inspiroituminen ja innostuminen tarttuu, niin sehän riippuu ympäristöstä. Se voi myös sammua, jos ympäristö ei sitä tue. Jos arvot eivät ole samanlaiset, kehitys voikin mennä huonommaksi, Keränen sanoo.
Arvojen lisäksi miehiä yhdistää yhteinen harrastus, metsätyöt.
– Halkoholismia, Keränen nauraa.
Metsähommiin on kummallakin myös veren perintöä. Metsästä miehet saavat raitista ilmaa ja mielenrauhaa – ja kaupan päälle molempia kiinnostavaa jutunjuurta työvuoron ratoksi.
Teksti: Mari Schildt, kuva: Teija Soini