Muutosturva oli pettymys

Kuorimo

Rauman UPM:llä paperikone 2 suljettiin pysyvästi 6. marraskuuta.

Koneen pysäyttäminen tuli eteen nopeasti, yt-päätöksen julkistamista seuranneena päivänä. PK 2:n osaston luottamusmies Jukka Heinonen lähti töistä puoli kahdelta ja viimeinen tampuuri valmistui kello 14.15.

YT-NEUVOTTELUJEN alkaessa syyskuussa suunnitelmissa oli sulkea kone loppuvuoden aikana. Henkilöstövähennyksen määrä ei neuvottelujen kuluessa muuttunut: henkilöstö  vähenee pysäyttämisen jälkeen on 179:llä, joista vakituisia paperiliittolaisia tehtäviä on 129. Pääluottamusmies Jouko Aitonurmi on käytyyn yt-prosessiin pettynyt.

– UPM toteutti irtisanottavien tukemisessa vain sen, mitä laki ja työehtosopimus määrittävät. Muutosturva on yhtä tyhjän kanssa siihen nähden, miten sitoutuneita työntekijät ovat olleet ja kuinka vakavarainen yhtiö on kyseessä. Paikallinen sopiminen voidaan yhtä hyvin unohtaa, jos kuusi viikkoa neuvotellaan, eikä mikään muutu, Aitonurmi sanoo.

Paperiliiton puheenjohtajan Petri Vanhalan mielestä UPM:n päätös sulkea Rauman PK 2 nopealla tahdilla kertoo suunnitelmallisuuden puutteesta.

– Kun muutosturvassa mennään lain ja työehtosopimuksen alarajan mukaan, vastuu työntekijöiden tulevaisuudesta siirretään TE-toimistoille. Tämä on erittäin valitettavaa, sillä asia heijastuu myös meneillään oleviin työehtosopimusneuvotteluihin. Se lienee työnantajan tarkoituskin, toteaa Vanhala.

LUOTTAMUSMIES Heinonen aloitti PK 2:n koneryhmässä 16-vuotiaana prässipoikana, toiseksi viimeisenä ikäluokkana. Heinosen luottamusmiesalueeseen kuuluvat jälkikäsittelyn, pakkaamon ja autonkuljettajien osastot sekä samasta salista PK2:n kanssa PK 1.

– Iso muutos on edessä, siirryn sitten tämän jälkeen mihin hyvänsä ja jos työt edes jatkuvat. Työpaikasta ei tänä päivänä voi olla varma edes luottamusmies.

Rauman kahdella jäljelle jäävällä paperikoneella tuotanto jatkuu normaalisti. PK 2:n sulkemisen jälkeen SC-paperin tuotantokapasiteetti vähenee 265 000 tonnilla vuosittain.

– Sitä alkaa miettiä, kauanko se PK 1 siinä paukuttaa. Tuli tälle PK 2:llekin pysäytys, vaikka se oli vielä voittoa tuottava kone. Se ei vaan enää riitä. Hankala on meidän luottamusmiestenkin täällä selittää irtisanottaville, että kun yksi lähtee, kaksi muuta saa jäädä, Heinonen pohtii.

Teksti: Eeva Eloranta-Jokela
Kuva: Juha Viitala

Lisää artikkeleita:

Kansijuttu
Kuorimo
Kuorimo
Potretti
Kuorimo
Takaisin etusivulle Lue lisää ajankohtaisia uutisia