Muutosta Mondilla

Kuorimo

Kuopiossa aallotuskartongin tuotantoa nostetaan lähes viidenneksellä. Investointi tuo muutosta useille osastoille.

Mondi Powerfluten tehtaan massaosastorakennuksen vieressä tekeillä on uuteen investointiin liittyviä perustustöitä.

– Alkavat tähän nykyisen massatehtaan viereen uutta säiliötä kasaamaan. Syksyllä 2023 on käytössä uudet laitteet. Väkiseltään tulee uutta opittavaa, sanoo massanvalmistaja Markku Alismaa vilkaistessaan ulos valvomon takahuoneen ikkunasta. 

Uuden säiliön paikalle asennetaan teräspalkkien päälle ensimmäisiä peltilevyjä. Massaosaston laajennus on osa 125 miljoonan euron investointia, jolla aallotuskartongin vuosituotantokapasiteettia lisätään 270 000 tonnista ympäristöluvan sallimalle maksimitasolle 330 000 tonniin. 

Pääluottamusmies Marko Tirronen kertoo, että investointi on suurin tehtaan perustamisen jälkeen ja sellaisena tervetullut. Hankkeeseen kuuluu puunkäsittelyn, kuitulinjan, haihduttamon sekä kartonkikoneen päivitys. Yhtiö vastaa sillä hedelmien ja pakkausten valmistamiseen käytetyn pakkausmateriaalin kasvavaan kysyntään sekä parantaa tuotteiden laatua ja ympäristötehokkuutta.

Muutosta on Alismaan työuralla tullut ennenkin, mutta nyt on edessä täydellinen muutos ja laitteet ovat uutta kokoluokkaa.

– Onhan investointi siinä mielessä hieno asia ja pitää olla mielissään, että nuoremmille riittää työtä, hän toteaa.

Kuusikymppinen Alismaa sanoo, että hän itse joutaisi jo vaikka eläkkeelle. Toisaalta työuran loppuvuosiin osuva uusi vire antaa virtaa itsellekin, kun takana on yli 37 vuoden ura Kuopion Sorsasalossa. Kuorimon kesätöistä alkanut työsuhde on ollut vakituinen vuodesta 1984. Nykyisellä osastolla massatehtaalla hän on tehnyt töitä 17 vuotta. 

Työura on tuonut matkassaan myös muutosta parempaan työhyvinvointiin. Powerflutella otettiin työaikamuoto 37:n 12-tuntinen työvuorojärjestelmä kokeiluun heti seuraavana vuonna 2012, kun mahdollisuus 12-tuntiseen paikallisesti sopien oli saatu mukaan paperiteollisuuden työehtosopimukseen.

– Kyllä itselläkin yövuoroista palautuminen on ollut paljon helpompaa, kun kuitenkin tehdään vaan kaksi yövuoroa peräkkäin ja rytmin kääntäminen onnistuu paremmin. Tietysti pitää ottaa huomioon, että ikä alkaa jossain vaiheessa vaikuttaa niin, että päivällä nukkuminen on pätkimistä. Mutta yöuni on sitä oikeaa unta, ei mitään koiran unta, kuten päivällä.

Kunnonvalvoja Atte Virransalo on päivätöissä. Hän aloitti nykyisessä tehtävässään syksyllä 2020. Tehtaalle hän tuli koneasentajaopintojen työharjoitteluvaiheessa tammikuussa 2018.

– Tykkään työstäni tosi paljon. Meitä on kaksi kunnonvalvojaa. Tehdään laakerivärinämittauksia ja etsitään täällä pyörivistä laitteista laakerivikoja. Enimmäkseen työ on vianetsintää ja ennaltaehkäisyä, laakerien voitelua ja vikojen korjaamista. Mahdollisista vioista raportoimme aina eteenpäin ja suunnittelemme jatkotoimia koneen korjaamista varten.

Vuodessa Virransalo arvioi oppineensa ja sisäistäneensä perusteet laitteiden mittauksesta.

– Mutta analysoinnissa riittää loppuiäksi opiskeltavaa, että pääsee kaikista oireista jyvälle. Alku on ollut ainakin opettajan mielestä hyvä, hän sanoo ja työpari vieressä nyökkää hyväksyvästi. 

Virransalo haluaa kehittyä kunnonvalvonnan ammattilaiseksi.

– Työ on kohtalaisen vaativaa, eikä sitä hetkessä pysty oppimaan. Koko ajan tulee uutta opittavaa. Sepäksi ei tässä tule edes muutamassa vuodessa ja valmiiksi tuskin koskaan. Aina tulee yllätyksiä vastaan.

Työ on myös liikkuvaa, sillä mittauksia tehdään säännöllisin välein tehtaan eri osastoilla. Se tarkoittaa, että tuleva investointi vaikuttaa Virransalon työhön kauttaaltaan.

– Kun kuitenkin kierretään tehtaan kaikki laitteet ja pitää paneutua aikanaan uusien laitteiden mittaamiseen, Virransalo arvioi. 
Syyskuun lopulla kotimaan uutisissa on esillä koko maata koskevia muutoksia kokoontumisrajoituksissa ja maskisuosituksissa.

Tehdasta ei ole voinut etänä ajaa, joten koronavarotoimet ovat olleet arkipäivää tehtaalla koko poikkeustilan ajan.

– Puhelimella on paljon selvitetty asioita, eikä ole ollut vierailuita tehtaalle. Toisella osastolla ei ole saanut käydä eli ne rupattelut ovat jääneet, Markku Alismaa luettelee vaikutuksia omaan työhön.

Yksi tärkeä asia pääsi pannasta viime viikolla, kun saunat avattiin pitkästä aikaa. 

– Kyllä se tästä aukeaa. Parempaan suuntaan ollaan menossa, sanoo Alismaa.

Teksti Eeva Eloranta-Jokela
Kuva Akseli Muraja