Metsä Groupin työntekijät ovat tyytyväisiä yksilölliseen vuoro työaikamalliin. Joutsenon BCTMP-tehtaalla jokainen valitsi 12-tuntisen.

Työpaikalla

Työaikamuoto 37 ei perinteisillä malleilla jousta helposti eri elämänvaiheissa kuten lapsiperhearjen, ikääntyneistä vanhemmista huolehtimisen tai vaihtelevien työkykypulmien mukana. Se, että omaan työaikaansa voi vaikuttaa ja tehdä valintoja elämäntilanteensa mukaan, auttaa jaksamaan ja tukee työhyvinvointia.

Metsä Groupilla joulukuussa kokeiluna alkaneen työaikamallin idea on, että vuorotyöntekijöillä on mahdollisuus vaikuttaa työaikaansa ja esittää yksilöllisiä toiveita työajastaan. Kokeilu kestää vuoden.

Olennaista on, että työntekijä sai yksilöllisesti valita työvuoron pituudeksi 8 tai 12 tuntia. Valita voi myös lyhennetyn työajan tai muun yksilöllisen työaikajärjestelyn, jos sellainen on järjestettävissä. Työvuorosuunnitelmat vuodelle 2024 on tehty kunkin yksilöllisten valintojen pohjalta. Malli luotiin yhdessä Metsä Groupin, sen henkilöstön ja Paperiliiton kesken.

Työvuorot saneleva arkea

Kyselykierros työpaikoille paljastaa, että malliin ollaan alun perusteella tyytyväisiä.

– Onnistuminen ja oikeaan suuntaan menty. Hyvä, että tähän on päädytty, kiittää pääluottamushenkilö Jarmo Liikka Joutsenon BCTMP-tehtaalta.

Hänen työpaikallaan jokainen työntekijä valitsi 12-tuntisen. Heillä 12-tuntisia vuoroja tehtiin pari vuotta, ennen kuin työnantaja lopetti kokeilun, mikä oli raskas pettymys. Sen jälkeen vain kierron pituudesta äänestettiin ja pitkä kierto voitti. Pettymys jaettiin samaan aikaan Simpeleen Metsä Boardilla, jossa myös oli tehty 12-tuntisia vuoroja. Pääluottamushenkilö Ossi Tauriainen sanoo, että uutta työaikamallia pidetään erityisen tervetulleena.

– Henkinen buusti on varmasti vahvempi meillä, kun 12-tuntiset vuorot aiemmin koettu ja niihin on voinut palata, Tauriainen kertoo.

Kun Metsä Groupia kokonaisuudessaan koskeva yksilöllinen vuorotyöaikamalli alkoi lopulta hahmottua, seurasi etenkin Joutsenon ja Simpeleen Metsä Boardeilla myös epäuskoa, tuleeko malli sittenkään käyttöön kaikille tehtaille. Tulihan se, ja sen myötä tuli myös helpotus.

– Aikoinaan 12-tuntisen loputtua lapset surivat, että isi on tosi paljon töissä. Työ määrää niin paljon arkea. Haavoja nuoltiin töissä jonkin aikaa, mutta nyt on ilmapiiri tyytyväistä ja iloista. Huomaan itsekin, että töissä ja vapaa-ajalla jaksaa paremmin. Tämä oli ainoa oikea ratkaisu, kiitos asiaa työstäneille Paperiliitossa ja Metsä Groupissa, sanoo käynnissäpito-operaattori Jani Loikkanen Joutsenon BCTMP-tehtaalta.

Ei vain pelkkää kahtatoista

Joutsenossa naapurissa Metsä Fibrellä 12-tuntisia vuoroja tehdään nyt ensimmäistä kertaa ja 98 prosenttisesti. Suosion taustalla vaikuttaa työntekijöiden keski-ikä 42 vuotta, joka on muutaman vuoden alan keskiarvoa alempi.

– Käyttöönotto on lähtenyt liikkeelle hienosti. Isot kiitokset siitä, että malli luotiin ja vyyhti lähti purkautumaan. Vaikka meillä valinta kulminoituu 12-tuntiseen, pidän hyvänä sitä, että yksiöllisen työajan puitteissa on muitakin tapoja järjestää työaikansa, sanoo pääluottamushenkilö Jari Teppana.

Työn ja muun elämän yhteensovittaminen helpottuu jo pelkästään 12 tunnin vuoroja tekemällä, kun työpaikalle lähtöjä on vähemmän. Oli kyse sitten lasten päivähoitojärjestelystä, koulunaloituksesta, läheisen sairastumisesta tai ikääntyneen vanhemman avustamisesta, tilaa erilaisten asioiden hoitamisen jää työvuorojen lomaan ilman muita järjestelyjä.

– Nostan hattua sille, että tässä mallissa aidosti yritetään edistää jaksamista työelämässä. On menty oikeaan suuntaan ja onnistuttu. Toivottavasti kehittäminen jatkuu myös muissa työaikamuodoissa, esimerkiksi meillä päivätyö TAM 15:ssa, Jarmo Liikka toivoo.

Pääluottamushenkilöt pitävät mallissa oleellisena sitä, että työpaikalla oikeasti voidaan ottaa huomioon yksilölliset toiveet: 12-tuntista ei ole pakko valita, vaan voi tehdä myös 8-tuntista päivää.

Työvuoromallia varten työpaikoille on luotu raamit, miten yksilölliset toiveet työpäivän pituudesta, lyhennetystä tai jaetusta työajasta saadaan mahdollisimman pitkälle huomioitua ja vuorojärjestelmän palapelin osat yhdistettyä.

Teksti Eeva Eloranta-Jokela, kuva Mikko Nikkinen