Kymin Nikkarit vaalivat kädentaitoja ja kulttuuria. Reijo Kytömäki teki viimeksi kymmenen jakkaraa.

Vapaa-aika

 

Kymiyhtiön vanhasta hevostallista Kouvolassa on tullut paikka, jossa juttu ja lastu lentää. Siellä kokoontuu erilaisten kädentaitojen äärelle Kymin Nikkarit ry. Yhdistys on avoin kaikille, mutta suuri osa toimijoista on paperiliittolaisia.

Reijo Kytömäki käy puutyöpajalla yleensä viikoittain, joskus neljäkin kertaa viikossa, kun tekeillä on sopivia töitä.

– Itse tekeminen kiinnostaa, ja täällä saa hyvin vapaa-aikaa kulumaan. Täällä on yleensä sen verran porukkaa, että tulee läpätettyä maailman asioita ja parannettua maailmaa. Joskus menee läpätykseksi koko päivä, hän sanoo.

Kytömäki aloitti puutyöt jo vuonna 1975 Voikkaan tehtaan nikkarikerhossa, jonka toimintaa yhdistys tavallaan jatkaa. Muutaman vuoden taukoa lukuun ottamatta hän on harrastanut koko ajan.

Tämä on mukavaa ja kun tekee itse, saa mieleisen.

– Ovia on varmaan tullut tehtyä 80, ikkunoita kymmeniä ja pokia jo sadoissa. Pääasiassa omaan käyttöön, isäukolle ja velimiehelle, jotain myös tutuille, hän sanoo.

70-luvulla hän teki lähinnä ulko-ovet, mutta nykyisin myös väliovet. Kun itse tekee, voi säästää rahaa, mutta on sellaisiakin töitä, jotka saa kaupasta halvemmalla.

– Mutta ei kaikkea pidä ajatella, että pitäisi saada halvempaa. Tämä on mukavaa ja kun tekee itse, saa mieleisen, Kytömäki sanoo.

Viimeksi hän teki kymmenen jakkaraa. Niitä tulee annettua tutuille, kun ei itse kaikkia tarvitse.

Puutyöpaja on auki neljänä päivänä viikossa kahdeksan tuntia päivässä. Jäsenet voivat askarrella siellä omaehtoisesti, mutta paikalla on aina ohjaaja. Tämä on jo turvallisuuskysymys. 240 neliömetrin pajassa on paljon järeitä koneita.

Vapaaehtoisia ohjaajia on peräti 14, mikä varmistaa, että aukioloajoista ei tarvitse tinkiä eikä ohjaajien tarvitse tehdä kohtuutonta määrää vuoroja. Kytömäki on myös yksi ohjaajista.

Puutöiden parissa porukka on jakautunut aika lailla kahtia. Osa käy tekemässä oven, penkin tai jonkun muun projektin eikä heitä sitten näy vähään aikaan. Useimmat käyvät melko säännöllisesti. Heille puutyöpaja on tärkeä sosiaalinen tapahtuma.

Suurin osa kävijöistä on eläkeläisiä ja entisiä tehtaiden työntekijöitä. Muutamia Kytömäen vanhoja työkavereita Voikkaan tehtaaltakin on mukana.

– Mutta enämpi on Kuusaan tehtaan puolelta, hän sanoo.

Nikkareilla on takanaan pitkä historia. Kymiyhtiön ammattikoulun puutyöluokassa alettiin pitää askarteluiltoja vuonna 1948. Samaan aikaan alkoivat askarteluillat myös Voikkaalla. Kutomotoimintaa on ollut yhtiön piirissä 1930 luvulta lähtien.

2000-luvun alkupuolella metsäyhtiöt halusivat eroon ”ylimääräisestä” harrastetoiminnasta. Kun UPM vielä sulki Voikkaan paperitehtaan vuonna 2006, yhtiön Nikkarikerhokin lopetettiin seuraavana keväänä.

Kymin Nikkarit ry perustettiin vuonna 2009 jatkamaan toimintaa. Kytömäki oli yksi reilusta neljästäkymmenestä ihmisestä perustavassa kokouksessa.

– Minulla oli mielenkiintoa tällaiseen hommaan, että sai jotain näprätä, hän sanoo.

Kymin Osakeyhtiön 100-vuotissäätiö on ollut alusta asti tukemassa yhdistystä. UPM Kymiltä saatiin käyttöön Tallinmonttu-rakennus, joka kunnostettiin pääosin talkoilla. Myöhemmin omistusta varten on perustettu kiinteistöyhtiö.

Nikkareiden  jaostoihin kuuluu puutyön lisäksi, kutomo, neulonta ja kudonta, nukkekerho sekä kulttuuri. Kulttuurijaos järjestää retkiä esimerkiksi teatteriin, konsertteihin ja kädentaitoon liittyville messuille.

Uusia jäseniä yhdistykseen tulee mm. kurssien kautta. Syksyllä puutyöpajassa alkaa esimerkiksi sähkökitaran valmistuskurssi.

Kymin Nikkareiden syyskausi kausi alkaa 3.9. Reijo Kytömäellä täyttyy kohta 50 vuotta nikkarointia, mutta puutyöt ja maailman parantaminen kiinnostaa yhä.

– Tämä on hyvä homma. Sanotaan, että kuitenkin lähentelee ykkösijaa tai kakksosijaa, sanoo Kytömäki.

Teksti: Reima Kangas, Kuva: Johannes Wiehn