Kun pyydetään, niin mukaan lähdetään

Arjessa

Yhteisiin asioihin osallistumisesta saa hyvän mielen.

Tammikuun lopulla oululaisella Petri Luodolla tuli täyteen 24 vuotta Oulun Stora Ensolla.

– On siinä aika monet eväsleivät saanut voidella, mies tuumaa.
 

Luoto on ollut koko työuransa ajan monessa mukana. Vaikuttamisen halun hän sanoo imeneensä jo äidinmaidosta. 

– Minua on aina pyydetty eri tehtäviin. Olen sen verran ujo poika, etten kehtaa itseäni tyrkyttää.
 

Alussa Luoto työskenteli kuorimolla koneenkuljettajana, ja silloin häntä pyydettiin osaston työsuojeluasiamieheksi. Kun Luoto siirtyi prosessityöntekijäksi sellutehtaalle, häntä pyydettiin osaston varaluottamusmieheksi. Siirryttyään nykyiseen työpaikkaansa sellutehtaan kuivatukseen Luodosta tuli – jälleen pyynnöstä – osaston luottamusmies edellisen jäätyä eläkkeelle. Kolmisen vuotta sitten Luotoa pyydettiin Oulun osasto 43:n hallitukseen varajäseneksi.

Varajäsenenä Luodolla on oikeus osallistua kokouksiin.

– Olen käynyt kokouksissa ihan mielenkiinnosta. Siellä saattaa tulla myös esiin asioita, joita haluan välittää omalle osastolleni. Kokoukset ovat myös hyviä tilaisuuksia tavata tuttuja.
 

On niitä pyyntöjä tullut muualtakin. Luoto on kuulunut lastensa koulun vanhempaintoimikuntaan kymmenisen vuotta. Tämä rupeama päättyy pian, kun nuorimmainenkin saa alakoulun suoritettua.

Viime kuntavaaleissa Luodon nimi oli ehdokaslistassa – kun mukaan pyydettiin.

– Ääniä tuli sen verran mukavasti, että se poiki joitakin luottamustoimia.
 

Miksi Luotoa sitten pyydetään mukaan niin moneen?

– Vaikka en ole ensimmäisenä äänessä, ei se tarkoita, että olisin syrjäänvetäytyvä. Omasta mielestä tulen hyvin juttuun kaikenlaisten ihmisten kanssa. Joku on sanonut, että olen hyvä kuuntelija. Minulle voi puhua kipeistäkin asioista luottamuksella. En myöskään vedä mitään roolia, vaan olen oma itseni.

– Olen ajatellut sen niin, että kun pyydetään mukaan, niin minut myös halutaan mukaan. Se on niin kuin tilaushommaa. Siltä pohjalta on helppo lähteä touhuamaan.
 

Osallistumisesta Luoto saa hyvän mielen. Ja jos hän pystyy auttamaan jotakuta, tulee vielä parempi mieli.

– Henkisesti viime ajat ovat olleet todella raskaita tehtaallamme. Onneksi on oma perhe tasapainottamassa ja helpottamassa stressiä. Viimeistään stressi häviää, kun pääsee kuntopotkunyrkkeilemään ja hakkaamaan salilla nyrkkeilysäkkiä.

 

Teksti Tiina Suomalainen