Koronasyksy mietitytti Lempäälässä

Potretti

Mieliä askarruttivat myös yt-neuvottelut, Hilda-koiran synttärit sekä rehottava syreeni.

Pyrollpackin Lempäälän tehtaassa asetuttiin potrettiin vuoronvaihdon aikaan.

– Nyt ollaan vahvasti oman mukavuusalueen ulkopuolella, nauraa koneenhoitaja Katja Niittyaro, mutta pistää merkille, että kuvaaja hoitaa hommansa nopeasti ja kivuttomasti. Työpäivän jälkeen on luvassa puutarhahommia.

– Sitä mietin, että mihin tälläisin syreenipuskani. Se on justiin räystään alla, ja siihen tulee talvella hirveä määrä jääpuikkoja: Niitä lentelee talon seinään. Painiottelu on puskan kanssa luvassa. Saa nähdä kumpi voittaa, hän hymyilee.

Pääluottamusmies Vesa Järvinen tuumii muutaman päivän päästä alkavia yt-neuvotteluita. Tällä kertaa alustava tieto on, että irtisanomiset eivät ole asialistalla. Lomautuksia kyllä on luvassa.

– Suhtautuminen riippuu siitä, keneltä kysyy. Jos on lainoja ja talous tiukalla, niin silloinhan se on kova paikka,  Järvinen miettii.

Päätuote tehtaalla ovat leipäpussit. Järvinen sanoo, että aika kiivaalla tahdilla on tehty töitä, loppuvuodenkin tuotantoa jo etukäteen.

Koneenhoitaja Ismo Loppi on menossa saman neuvottelupöydän äärelle.

– Korona on osasyynä, täytyy se ymmär­tää, mutta kyllähän ihmiset leipää syövät, hän miettii.

Loppi sanoo, että hänelle henkilökohtaisesti korona ei ole ongelmallinen juttu.

– Meitä ei emännän kanssa koronat hetkauta. Meidän kun ei enää tarvitse juoksennella yökerhoissa. Otetaan rauhallisesti, hän hymyilee.

Koneenhoitaja Pia Aavajoki kertoo, että ajatuksissa on varsinkin kotona odottava landseer-rotuinen vesipelastuskoira Hilda, joka täyttää tänään vuoden. Se on kunnostautunut takapihan kanalan asukkien vartioinnissa, ikkunan läpi.

– Synttärin kunniaksi Hilda saa maksalaatikkoa kermaviilikuorrutteella nakin ja rapsutusten kera, ehkä myös vähän jätskiä – ja uuden takin loskakelejä varten, Aavajoki suunnittelee.

Painaja Niko Iso-Ilomäki asettuu kuvaan oman koneensa eteen. Hän miettii, että ehkä ihmiset ostavat vähemmän tuoretta leipää.

– Ei sitä itsekään viitsi huvikseen kaupassa käydä sen enempää kuin on tarvis. Arki pyörii aika paljon työpaikan, kodin ja kuntosalin välillä. Kavereilla tulee myös jonkin verran käytyä.

Hän sanoo, että kunhan kaikki muistavat ajatella toisia, niin tautikin pysyy kurissa. Sillä mennään.

Teksti Mari Schildt
Kuva Reima Kangas