Kirkniemen työpari vaikenee sujuvasti. Talvilomat toivat kiireisen kuukauden.

Työpaikalla

Ennen talvilomaa Juha Ekström ja Antti Viita tekevät vielä yhden yövuoron Sappi Kirkniemen tehtaalla Lohjalla. Liettäjinä heidän vastuullaan on ottaa vastaan tehtaalle rekoilla ja junalla saapuvia sellupaaleja ja liettää ne nestemäiseen muotoon. Tehtäviin kuuluu myös vaarallisten kemikaalien käsittely, vastaanotto ja varastointi.

Viita sanoo, että helmikuu on ollut talvilomien takia raskas. Ennen loman alkamista työparilla on ollut kahden vuorokierron välissä vain kaksi vapaapäivää.

– Talviloma taitaa mennä energian keräämiseen takaisin, hän miettii.

Ekström arvelee, että ammattiosasto aikoo esittää nykyisestä talvilomamallista luopumista.

– Loma on kyllä mukava, mutta sen hinta on aika kova, Ekström sanoo.

Yövuoro ei päästänyt liettäjiä helpolla. Työpari joutui miettimään ratkaisua kiperään ongelmatilanteeseen. Tällä kertaa Viita keksi ratkaisun, ja tilanne saatiin hoidettua. Ekström antaa täyden tunnustuksen työparin osaamiselle.

– Vierastan sellaista ajattelua, että vanhempi työntekijä olisi aina oikeassa. Ei se mene niin. Vaikka suomalaisista tuntuu joskus vaikeaa kiittää avusta, olen välillä muistanut sanoakin sen, hän sanoo.

Viita sanoo, että Ekström on työparista se, joka on paremmin selvillä tuotannon kokonaiskuvasta.

– Juha lukee kaikki lippulappuset ja tehtaan intran tarkkaan ja tietää, mitä ja milloin tapahtuu. Itse ei tarvitse niihin niin paneutua, kun tiedän, että Juha etsii tiedon ja kertoo sitten minulle, Viita sanoo.

Työparilla on ikäeroa 15 vuotta. Molemmat vakuuttavat, että se ei tunnu missään.

– Samoja asioita puhutaan, työparista nuorempi Viita sanoo.

Ekström pohtii, ettei hyvä yhteisymmärrys edellytä sitä, että kaikista asioista oltaisiin aina samaa mieltä, mutta yhteinen arvomaailma toki auttaa. Heillä toimiva yhteistyö ei tarvitse aina sanojakaan. He ovat sujuvasti myös hiljaa, eikä se tunnu lainkaan painostavalta.

– Yövuorossa ei päättymätöntä puhetta jaksaisikaan tehdasmelun päälle, Viita sanoo.

Talviloma alkaa molemmilla rauhalliseen tahtiin. Viita miettii seuraavaa harrastuskuljetusta. Ekström nauttii raikkaasta ulkoilmasta, ja tekee tuulenkaatamista rangoista polttopuita tuvan lämmikkeeksi.

Teksti: Mari Schildt, kuva: Reima Kangas