Kiinnitä huomiota kuiviin silmiin

Kuorimo

Silmien hyvinvointia voi edistää pienillä toimilla. Mutta ärsyttääkö maski sinunkin silmiäsi?

Hioja Hannu Toivanen on havainnut silmien ärsyyntyvän enemmän hengityssuojaimen kanssa. On kutinaa, roskantunnetta, punoitusta ja jopa rähmimistä. Toivanen on kuullut muidenkin valittavan samaa.

– Toisaalla töissä oleva vaimo haki apteekista avuksi silmätippoja. Tuli mieleen, että pitäisikö itsekin kokeilla niitä.

Silmälääkäri Katri Salmivalli Turun Terveystalosta kertoo, että silmien ärsytys voi johtua maskista irtoavasta paperikuidusta tai siitä, että hengitysilma puhaltaa silmiin maskin alta.

– Avuksi voi kokeilla tiivistää maskia nenän päältä ja laittaa korvalenkit ristiin.

Metsä Boardin Simpeleen tehtaalla työskentelevän Toivasen työvuorot kuluvat pääasiassa valvomossa, jossa on käytettävä hengityssuojainta, jos siellä on muita. Valvomon ulkopuolella maskia on käytettävä koko ajan.

Vaikka ei varsinaisesti kärsisikään kuivasilmäisyydestä, oireita voi tulla kenelle tahansa ulkona viimassa, kuivassa tai pölyisessä ilmassa tai voimakkaasti ilmastoidussa tilassa.

Silmien kuivumista voi ehkäistä samalla tavalla kuin niskavaivoja eli sijoittamalla tietokoneen näyttö siten, että katse suuntautuu hieman alaspäin. Tällöin luomet eivät ole niin auki ja kyynelnestettä haihtuu silmistä vähemmän.

– Erityisesti pitkiä aikoja näyttöpäätteellä työskennellessä tai muuta tarkkuutta vaativaa työtä tehdessä kan-nattaa räpytellä silmiä riittävän usein. Välillä on hyvä sulkea silmät hetkeksi, Salmivalli vinkkaa.

Toivasen työpaikan valvomossa on yksi iso 60-tuumainen näyttö ja useita normaalikokoisia.

– Isoa näyttöä on katsottava ylöspäin. Onneksi sitä vain vilkuillaan, sen kanssa ei operoida. Pienemmät näytöt ovat silmien tasolla, vaikka olisi parempi, että ne olisivat kymmenen senttiä alempana.

Myös valaistukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Salmivallin mukaan silmien kannalta miellyttävin valaistus on häikäisemätön ja luonnonvaloa imitoiva. Kirkkaaksi maalatut seinät, kiiltävät pinnat ja tietokoneen ruudun heijastukset voivat myös häikäistä ja rasittaa silmiä.

Entä ne silmätipat? Toivasen oireita ne helpottavat, mutta kannattaako silmätippoja käyttää myös varmuuden vuoksi?

– Jos ei ole kuivasilmäisyysoireita, ei kostutustippoja tarvita. Tätä voi verrata ihonhoitoon: jos iho ei ole kuiva, ei sitä tarvitse rasvata, vastaa Salmivalli.

Teksti Tiina Suomalainen
Kuva Mikko Nikkinen