Kiertävä työ kierrättää myös työpareja, mutta Kari Pirttimäki ja Rene Salo ovat löytäneet hyvän tavan työskennellä yhteen. Heillä yhdistyy pitkä kokemus ja viimeisin osaaminen.

Työpaikalla

 

Käynnissäpito-operaattorit Kari Pirttimäki ja Rene Salo aloittelevat iltavuoroa Metsä Boardin Kaskisten BCTMP-tehtaalla – tänään kuorimossa. Salo tarkkailee valvomossa, että kuori lähtee, eikä tule tukoksia. Samalla hän ajaa lietelaitosta. Pirttimäki kiertää kentällä.

– Pitää valvoa, ettei tule vuotoja, ja kuunnella, ettei mikään paikka ala kolisemaan ja rikki menemään. Jos ei muuta, niin pestään ja siivotaan, hän kertoo.

Ja kun Salo haluaa jaloittelemaan, vaihdetaan töitä päikseen.

Työ Kaskisten tehtaalla on luonteeltaan kiertävää, ja työpari vaihtuu kierron mukaan. Salo kiertää kuorimolla, BCTMP-kentällä, integraattikentällä ja integraattiajossa. Pirttimäki hoitaa kahta paikkaa paalaamossa, kahta kuorimossa, BCTMP-kenttää ja integraattikenttää.

– Ei se kyllä hyvä olisi, jos pitäisi vain yhdessä paikassa olla. Se kävisi yksitoikkoiseksi. Nämä paikat pystyy hoitamaan hyvin. Jos jossain paikassa ei kävisi useampaan kuukauteen, työn saattaisi unohtaa, tai asiat saattaisivat ehtiä muuttua, Salo miettii.

Miehet kertovat, että heillä on käynyt hyvä työkaverituuri: mukavia tyyppejä on koko vuoro täysi. He korostavat, että huumoria pitää olla.

– Kävisi se tympiäksi, jos koko ajan pitäisi tosikkona olla! Huumori vaihtelee, mutta pysyy kuitenkin sellaisena, ettei ketään sillä loukata, Salo hymyilee.

Vaikka ikää on 26-vuotiaalla Salolla ja 61-vuotiaalla Pirttimäellä melkein toistensa peilikuvat, työt sujuvat hyvin yhteen.

– Renellä on hyvä ajomieskokemus, minulla enemmän kenttäkokemusta, Pirttimäki summaa.

Salo on sähköisen puolen osaajia, Pirttimäellä on mekaaninen puoli hallussa.

Pirttimäki kiittelee, että Salon vahva osaaminen tietokoneissa auttaa häntäkin. Salo taas kokee työnteon jouhevaksi, kun käsillä on Pirttimäen laaja kokemus.

Pohjanmaalla kun töitä tehdään, tyyli on suoraa ja avointa.

– Olen kiertänyt paljon Euroopassa, maailmalla ja Suomessa. Minusta muualla on paljon jäykempää, kuin täällä Pohjanmaalla, Pirttimäki sanoo.

Salo pohtii hetken, mitä se työnteko Pohjanmaalla on, ja summaa sen sitten yhteen sanaan:

– Teherää. Se on siinä, hän sanoo.

Teksti: Mari Schildt, kuva: Jussi Partanen