Kevennä melukuormaa

Kuorimo

Melu rasittaa kuulon lisäksi kehoa ja mieltä. Meluisan työn vastapainona kannattaa vaalia hiljaisuutta.

Pituusleikkuritiimissä Metsä Boardin Takon tehtaalla työskentelevän Juha Koivusen työpaikalla melutaso ylittää jatkuvasti 85 desibeliä. Erityisen meluisaa on silloin, kun tyhjiä kärryjä siirrellään tampuurilta toiselle. 

Koivunen on aina suojannut kuulonsa suojaimilla, eikä kärsi kuulonalenemasta. Vaikka kova meteli ei uhkaisi kuuloa, se voi rasittaa muilla tavoin – kuten aiheuttamalla fyysistä ja psyykkistä väsymystä. Kuulon kannalta korvien olisikin hyvä antaa välillä levätä, asiantuntijat muistuttavat. 

Koivusen lepo ja rauha löytyvät mökiltä.  

– Menen mökille, koska siellä on mukavaa. Hiljaisuus tulee kaupan päälle. Äänimaailma on aivan toisenlainen, ei kuulu kuin heinäsirkan siritystä ja linnunlaulua. Naapurissa kotkottavat kanat ja kiekuu yksi kukko. 

Melussa verenpaineet kohoavat 

Jatkuva keskiäänitasoltaan yli 55 desibelin melulle altistuminen voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia.  

Liikenteen aiheuttamaa melua on tutkittu eniten. Kuulon heikentymisen lisäksi melualtistuksella on yhteys sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen, immuniteettijärjestelmän heikentymiseen sekä kognitiivisiin vaikeuksiin kuten muistin ja keskittymisen heikentymiseen.  

– Hakeutumulla hiljaisiin paikkoihin melun aiheuttamia haittoja voi kompensoida. Hiljaisuus elvyttää ja rauhoittaa, korostaa tietokirjailija ja tutkija Outi Ampuja

Hiljaisuus voi löytyä kesämökiltä, metsästä, puistosta tai vaikkapa saunanlauteilta. Vaikka hiljaisuus mielletään usein luonnonrauhana, voi hiljaisuutta vaalia kotonakin.  

– Olennaista on keventää melukuormaa. Jos työskentelee melussa ja harrastaa lisäksi vaikkapa moottoriurheilua, melukuormaa tulee paljon. 

Nappikuulokkeet riski 

Takon työsuojeluvaltuutettu Ilkka Rosendahl on huomannut, että töistä pois lähtiessä moni nuorempi työntekijä laittaa kuulokkeet korviinsa ja ”hevit soimaan”. 

Kuuloliiton viestintäpäällikkö Juha Hietala muistuttaa, että musiikki voi olla terveysriski, jos sitä kuunnellaan liian kovaa ja paljon. 

– Nappikuulokkeet ovat kuulolle haitallisemmat kuin kuppimaiset kuulokkeet. Nappikuulokkeilla ei kannata kuunnella musiikkia tuntia kauempaa päivittäin. 

Teksti: Tiina Suomalainen
Kuva: Marjaana Malkamäki