Kesätyö on tarjonnut uutta oppia, kiinnostavia kokemuksia ja haasteita.

Kuorimo

Nuoret kesätyöntekijät Jesse Määttänen, 19, ja Jarno Salminen, 18, ovat viihtyneet kesätöissä ja toivovat saavansa jossain vaiheessa vakituisen työpaikan. Määttäsen kesä on kulunut UPM Kaukaalla päällystyskoneella ja Salmisen Walkilla Valkeakoskella trukkikuskina.

Molemmilla työpaikoilla rekrytoitiin kesätyöntekijöitä suurin piirtein sama määrä kuin aiempinakin vuosina – Kaukaalle noin 75–80 ja Walkille 40.

Määttänen ja Salminen ovat kumpikin lähdössä armeijaan tammikuussa.

– Toivon, että saisin työhön jatkoa vuoden loppuun asti ja voisin palata tänne intin jälkeen, Määttänen sanoo.

Salmisen pestiä jatkettiin vuoden loppuun asti. Kyseessä on vuorotteluvapaan sijaisuus – niitä viimeisiä lajissaan.

– Vakipaikan kun saisi jossain vaiheessa. Nyt on jo jalkaa oven välissä, Salminen miettii.

Prosessiteollisuuden perustutkinnosta keväällä valmistunut Määttänen sanoo, että työssäoppimisjaksot olivat hänen ponnahduslautansa kesätöihin.

– Sain hyvin näytettyä taitoja. Pinnistelin kovasti ja tein ahkerasti duunia. Piti osoittaa, että olen valmis itsenäiseen työskentelyyn. Yksi tärkeä oppi perehdytyksessä on se, että pitää uskaltaa kysyä. Ei voi ajatella, että osaa kaiken.

Päällystyskoneella on usein paperikonetta enemmän häiriötilanteita, minkä vuoksi päivät ovat erilaisia. Määttänen on päässyt ratkomaan ongelmia ja oppinut joka päivä jotakin uutta.

– Tuntuu, että olen muutamassa kuukaudessa oppinut enemmän kuin koulussa kolmen vuoden aikana.

Sekä Määttäsen että Salmisen isät ovat töissä samoilla tehtailla kuin poikansa. Salmisen isä myös perehdytti poikansa trukkikuskin työhön.

– Työ on itsenäistä ja vastuullista. Joskus tuntuu, että vähän liiankin, sillä yövuoroissa trukkikuski työskentelee yksin, Salminen sanoo.

Yksi iso tekijä työssä viihtymisessä ovat mukavat työkaverit, jotka ovat ottaneet nuoret tulokkaat hyvin vastaan.

– Oma tavoitteeni oli, että pääsen sosiaalistumaan ja tulen toimeen kaikkien kanssa. Porukka on kivaa, ja kokeneemmat konkarit myös auttavat mielellään, summaa Määttänen.

Teksti: Tiina Suomalainen, kuva: Reima Kangas