Kesällä kuumuus, pöly ja katkut nousevat potenssiin kaksi. Ilmanlaatu heikkenee uusissakin valvomotiloissa.

Kuorimo

 

Kesäkuumalla myös tehtaan pölyt ja käryt kiusaavat enemmän kuin viileämmillä keleillä. Tämän on huomannut Jani Patronen, joka työskentelee Metsä Fibren Äänekosken biotuotetehtaalla talteenotossa. Prosessihoitajan työhön kuuluu valvomo- ja kenttätyöskentelyä.

– Tehtaan puolella on aina lämpöistä, kesällä tietysti vielä enemmän. Erityi­­sen kuuma on voimalaitoksella, jossa hohkaavat höyryputket ja kattila. Lisäksi talteenoton osastoilla häiritsevät lipeän käry ja kalkin pöly. Kun siihen päälle vielä hikoilee, olo on hyvin tukala, sanoo Patronen.

Kuumatyön raja menee 28 asteessa. Jos on sitä lämpimämpää, on työntekijällä oltava mahdollisuus pitää tunnissa kymmenen minuutin tauko.

Hän pitää huolen jaksamisestaan juomalla paljon vettä. Pidemmillä kenttärupeamilla, kuten esimerkiksi häiriötilanteissa, hän käy jäähdyttelemässä ulkona varjossa ja haukkaamassa happea.

Keskusvalvomossa on saatavilla porevettä automaatista. Kentällä ollessaan Patronen juo tavallista vettä. Suoloja tai magnesiumia hän ei ota erikseen, vaan ruoka riittää täyttämään suolantarpeen.

– Vapaalla, kun käyn pitkillä pyörälenkeillä, saatan ottaa mukaan karkeaa merisuolaa ja syön myös magnesiumia.

Kuumatyön raja menee 28 asteessa. Jos on sitä lämpimämpää, on työntekijällä oltava mahdollisuus pitää tunnissa kymmenen minuutin tauko, ja jos lämpötila on yli 33 astetta, tauko on 15 minuuttia. Tauko täytyy voida pitää viileässä, mieluiten alle 23 asteessa.

– On selvä, että pölyt ja käryt tuntuvat kuumassa epämiellyttävimmiltä kuin viileässä. Pöly tarttuu hikiseen ihoon ja koska pintaverenkierto vilkastuu, voi altistuminenkin lisääntyä, mainitsee vanhempi tutkija Sirkka Rissanen Työterveyslaitokselta.

Äänekosken tehdas on viisi vuotta vanha, ja valvomoiden ilmastointi pelaa kohtuullisen hyvin. Valvomossa saa viilennystä kesäkuumalla, vaikka kosteus voikin nousta. Ilmanlaadun kanssa on kuitenkin ongelmia.

– Keskusvalvomoon tulee tärpätinkäryä ilmanvaihtokanavia pitkin, kun rekka käy hakemassa tärpättiä, jonka lastauspaikka on aivan valvomon vieressä. Tämä on ongelma, joka on puhuttanut paljon, mutta ratkaisua ei ole vielä löytynyt, Patronen kertoo.

Myös kaustisoinnista kantautuu kengissä ja vaatteissa kalkinpölyä valvomoon. Astmaatikkona Patronen reagoi pölyyn herkästi. Hänellä on parannusidea:

– Kun nyt kerran työturvallisuuteen ja hyvinvointiin halutaan satsata, niin likaisille kamppeille pitäisi olla erillinen huoltotila, jossa niitä voisi puhdistaa ja säilyttää.

Teksti Tiina Suomalainen, kuva Max Steffanssson