Kesä paperitehtaalla on ollut Milla Uotiselle positiivinen kokemus. Äiti teki töitä samalla koneella.

Arjessa

Lappeenrantalainen Milla Uotinen, 19, teki peruskoulun jälkeen valinnan, jota hän ei ole katunut. Lukio ei kiinnostanut, joten Uotinen päätti lähteä opiskelemaan prosessiteollisuuden perustutkintoa Saimaan ammattiopistoon.

Keväällä hän valmistui ja työskentelee nyt ensimmäistä kesäänsä tehtaassa, UPM Kaukaalla päällystyskoneella. Määräaikaisuus alkoi huhtikuussa työssäoppimisjakson jälkeen ja jatkuu syyskuun alkuun.

– Olen ilmoittanut halukkuudestani jatkaa. Olen tykännyt työstä tosi paljon. Työympäristö, -tehtävät ja -kaverit ovat mukavia, Uotinen kertoo innostuneena.

Ammatti saattaa kulkea Uotisella verissä, sillä sekä hänen isänsä että äitinsä työskentelevät samalla tehtaalla, ja mummikin teki siellä työuransa. Kotoa on myös tullut positiivisia mielikuvia työstä.

– Äiti on aina sanonut, että ikinä ei ole ollut sellaista tunnetta, ettei olisi kiva lähteä töihin.

Uotinen miettii, että voisi hyvinkin nähdä tulevaisuutensa tehtaalla vakituisissa töissä. Jatko-opinnot eivät häntä tällä hetkellä kiinnosta. Toki hän on miettinyt paperialan epävarmuutta, mutta tilanne ei horjuta luottamusta.

– Uskon, että jos hoitaa työnsä hyvin, töitä riittää.

Siirtymä opiskelijasta työntekijäksi kävi Uotisen mukaan luontevasti. Koulutus antoi hyvän pohjan.

– Opimme paperinvalmistusprosessin teorian, ja kun menin töihin, tajusin asiat. Alkoi tulla oivalluksia: ai niin, opettaja tarkoitti tätä!

Saamaansa perehdytykseen Uotinen on tyytyväinen. Hän teki työssäoppimisjaksot pituusleikkurilla ja päällystyskoneella, ja molemmilla kerroilla perehdyttäjinä olivat nuoret naiset, joiden kanssa oli helppo olla samalla aaltopituudella.

– Ja aina voi kysyä, jos jokin asia pohdituttaa.

Uotinen tekee lyhyttä kiertoa, mikä on hänestä mukavan vaihtelevaa. Vaihtelevuutta riittää myös työpäivissä, sillä joukkoon mahtuu sekä kiireisempiä että rennompia päiviä. Tylsää ei ole koskaan.

Uotisen äiti työskentelee samalla koneella kuin tyttärensä, joten perheen naisilla riittää juttua työasioista kotonakin. Mutta kyllä vapaa-aikaan mahtuu muutakin, kuten koirien kanssa lenkkeilyä, mökkeilyä ja poikaystävän kanssa oleilua.

Teksti: Tiina Suomalainen