Kaverit töissä ja avannossa

Työpaikalla

Jyrki Hietasen ja Tero Innalan ei juuri tarvitse työparia neuvoa.

Perjantain iltavuoro UPM:n Tervasaaren tehtaalla Valkeakoskella alkoi tuotannon asentajilla Jyrki Hietasella ja Tero Innalalla hälytyksellä paperivarastoon.

– Vaunun kate ei mennyt kiinni, ja meidän piti sitä kolistella. Yksi pyörä oli pudonnut kiskoilta. Saatiin se punnerrettua takaisin, Hietanen juttelee.

Jos tuotannossa on vajausta, asentajat hälytetään paikkaamaan. Penkkihommiakin on tänään tiedossa, mutta nyt on tauon aika. Neljä miestä alkavat viritellä kahvinkeittoa.

– Meidän automaatiomiehet tulivat juuri vitoselta. Ei me pullaa syödä. Me olemme kaikki sellaisia terveysintoilijoita, Hietanen naureskelee.

Hietasella on mittarissa yli 40 vuotta tehtaassa. Innala laskee, että hänellä tulee keväällä täyteen 35 vuotta, kun tehtaan ammattikoulukin lasketaan mukaan. Hän tuli tehtaalle 15-vuotiaana, heti peruskoulun jälkeen.

- Nyt kun sen ikäisiä katselee, niin paljon vanhemmatkin ovat aika lapsosia, hän tuumii.

Työparina Innala ja Hietanen ovat työskennelleet vuodesta 2004 saakka.

– Hommat sujuvat hyvin, kun tunnemme hyvin toisemme ja toistemme työtavat. Ollaan kuin vanha aviopari, hyvässä mielessä! Hietanen nauraa.

Hietanen jatkaa, että Innala on järkevä ja laskelmoiva asentaja.

- Olen tosi tyytyväinen, että minulla on tuollainen kaveri tässä rinnalla.

Innala jatkaa, että Hietasen kanssa on hyvä olla, koska paljon ei sellaisia asioita tule tehtaalla eteen, jotka olisivat Hietaselle vieraita.

– Ikänsä on täällä ollut ja tietää asiat. On hyvä työpari muutenkin, hän kuvailee.

Kun ammattiosastosta kyseltiin kiinnostusta avantouintiin osaston järvenrantasaunalla, Innala innostui ensin. Työparin kehuja ei tarvinnut kauaa kuunnella, kun Hietanenkin oli valmis kokeilemaan. Nyt he käyvät saunomassa ja avannossa maanantaisin ja torstaisin.

– Aina se tuntuu yhtä kylmältä! Ensin tuntuu tosi jäätävältä, mutta seuraavat kerrat ovat jo ihan ok. Ja kun vielä kierähtää lumihangessa, niin ai että on hieno mennä sen jälkeen saunaan! Lauteilla sitten höpötellään kaikenlaista ja parannetaan maailmaa, Hietanen kertoo.

Innala on aktiivinen mailapelien harrastaja ja hän kokee, että paikat voivat joskus olla jäykkinä. Varsinkin silloin tekee hyvää käydä kuumassa ja kylmässä.

– Siitä tulee vaan niin hyvä olo. Jos on kolotuksia, niin melkein ne sinne avantoon jäävät, hän sanoo.

Sitten onkin hyvä lähteä taas töihin.

Mari Schildt
Kuva Tuomo Salonen