Kaksi vakavaa tapaturmaa

Kuorimo

Metsä Groupin kahdella tehtaalla sattui marraskuussa vakavat työtapaturmat.

Metsä Groupin tehtailla tapahtui marraskuussa kaksi sairaalahoitoon johtanutta työtapaturmaa. Kemin sellutehtaalla työntekijä sai kuumasta massasta palovammoja käsiin ja ylävartaloon kunnossapitotöissä. Joutsenon tehtaalla työntekijä sai paalaamon kuljettimella ruhjevammoja.

– Ennen kuin annamme tapauksista lisätietoa, haluamme käydä tutkinnat huolellisesti läpi yhdessä loukkaantuneiden, asiantuntijoiden ja viranomaisten kanssa, toteaa Metsä Fibren sellutuotannon johtaja Jaakko Anttila.

Tutkinnoissa etsitään tapahtumien juurisyyt ja määritellään korjaavat toimet paikallisesti ja yhtiötasolla.

Metsä Groupin sellutehtailla on Anttilan mukaan päästy tapaturmien määrässä kokonaisuutena alaspäin ja turvallisuussuorituskyky on parantunut.

– Ennakoivaan turvallisuustyöhön on panostettu vahvasti. Nämä marraskuun tapahtumat kuitenkin osoittavat, että turvallisuustyötä on jatkettava entistä määrätietoisemmin, Anttila huomauttaa.

Kemin sellutehtaan työsuojeluvaltuutettu Reima Halme pitää tapaturmia todella valitettavina.

– Joskus tähdet ovat vain niin huonossa asennossa, että onnettomuus sattuu, vaikka kaikki tehdään tunnollisesti ja oikein. Usein tapaturmia tapahtuu tilanteissa, joihin liittyy jokin muutos prosessissa tai työtehtävissä.

Halmeen mukaan tehtaan turvallisuustaso on kaiken kaikkiaan hyvä sekä asenteiden että puitteiden osalta. Viime vuonna Kemin sellutehtaalla sattui kaksi työtapaturmaa ja tänä vuonna niitä on myös ollut kaksi.

– Ulkopuolisille toimijoille kuten esimerkiksi kiinteistöhuollon ja tiekunnossapidon työntekijöille sattuu sen sijaan enemmän onnettomuuksia. Tässä meillä on vielä hommaa, Halme huomauttaa.

Tyypillisimpiä tapaturmia paperiteollisuudessa ovat kompastumiset, liukastumiset ja sormiin kohdistuvat tapaturmat.

– Etenkin vakavista työtapaturmista on aina syytä ilmoittaa Paperiliiton toimistoon. Näin varmistetaan asioiden oikea hoito ja mahdollisesti tarvittava oikeusapu, korostaa Paperiliiton lakimies Juha Koivisto.

Koivisto laskeskelee, että kuluvana vuonna on ollut 5–6 oikeustapausta, joissa työnantaja on ollut syytettynä työturvallisuuden rikkomisesta. Suurin osa näistä on koskenut sormivammoja.

Teksti Tiina Suomalainen
Kuva Niina Susi

Lisätietoja: