Joka neljäs britti ei pysty tulevana talvena maksa maan sähkölaskuaan.

Kolumni

 

Sähkön hinta nousee kaikkialla, mutta Britannialla saattaa olla ennätys hallussaan: vajaan vuoden sisällä 178 prosenttia ja nousu jatkuu. Vai jatkuuko? Ilmassa on kapinahenkeä, ja kaksi kasvavaa joukkoliikettä kerää kansalaisia riveihinsä. Enough is enough (liika on liikaa) -liikkeen takana ovat mm. rautatieläisten liiton suosittu johtaja, Mitch Lynch, ja vasemmiston kansanedustaja Zarah Sultana. Yli satatuhatta brittiä on liittynyt Don´t pay -liikkeeseen ja aikoo protestoida jättämällä lokakuulle suunnitellun uuden 80 prosentin sähkönkorotuksen maksamatta.

Ihmiset ovat raivoissaan, sillä sähköyhtiöt ovat kahmineet viime vuosina miljardien voittoja. Vaatimukset sähkö- ja vesiyhtiöiden kansallistamisesta ovat yhä äänekkäämpiä, samoin kuin vaatimukset ns. Windfall-verosta sähköyhtiöille. Verolla subventoitaisiin kuluttajahintaa.

Kansalaisia neuvova elin, Citizens Advice, arvioi, että 25 prosenttia briteistä ei pysty tulevana talvena maksamaan sähkölaskuaan, ja tuore kysely kertoo, että yksi neljästä ei aio laittaa lämmitystä päälle lainkaan. Kansallinen terveydenhoito, NHS, pelkää, että tämä johtaa sairastumisiin, kuolemiin ja kuormittaa terveydenhuoltoa, joka on jo nyt henkitoreissaan. NHS on varoittanut maata uhkaavasta humanitäärisestä kriisistä.

Opettajien ammattiliito puolestaan ilmoitti, että kouluilla ei ole varaa sähköihin eikä opettajien palkkoihin, ja totesi, että ainoa vaihtoehto on siirtyä kolmipäiväiseen kouluviikkoon. Brexitin ja pandemian kurittamassa liike-elämässä pelätään uusia konkursseja.

Ovatko kaikkeen mukautuvat britit jo valmiita barrikadeille? Täällähän on totuttu valittamatta kipristelemään kylmissä ja vetoisissa vuokra-asunnoissa. Julkisuudessa on tuotu esiin vuoden 1990 protesti, kun 18 miljoonaa kansalaista jätti uuden kunnallisveron maksamatta ja uudistus haudattiin. Tulevaa talvea on verrattu myös vuoden 1978 ennätyskylmään ”tyytymättömyyden talveen” (Winter of discontent), jolloin lakkoaallot vavisuttivat maata.

Lakot ovat jo alkaneet – talvi näyttää, miten tyytymättömyys kulminoituu.