Imatran tehtaat investoi puunkäsittelyyn

Kuorimo

Stora Enso investoi Imatran tehtaiden puunkäsittelyyn 80 miljoonaa euroa.

Investoinnin tarkoituksena on nykyaikaistaa puunkäsittelyprosessia ja keskittää se yhteen paikkaan Kaukopään tuotantoyksikön puolelle. Projektissa asennetaan kolmas kuorintalinjasto, parannetaan puuhakkeen käsittelyjärjestelmiä ja tehdään muutoksia nykyisen puunkäsittelyalueen infraan.

Investointi on 20 vuoteen isoin investointi Imatran tehtaille. Tainionkosken tuotantoyksikön 1960-luvulla rakennetun kuorimon uudistamista on odotettu pitkään. Päätös ehti tulla joulukuussa vähän ennen kuin pääluottamusmies Ari Liiruksen 42 vuotta kestänyt työura tehtaalla päättyy.

- Tietysti harmittaa teollisten työpaikkojen menettäminen, vaikka investointi on odotettu ja on hienoa, että se saatiin Imatran tehtaille ja sitä kautta koko Imatran hyväksi. Henkilöstövaikutuksia on tulossa, mutta ne aiotaan toteuttaa pehmein keinoin, kertoo Liirus.

Puunkäsittely keskitetään Kaukopään tuotantoyksikön puolelle.

- Tilavaraus toteutukselle on ollut valmiina. Käyttöön tulee lisää hakesiiloja eikä haketta enää varastoida avokentälle. Uudistuksen jälkeen hake kuljetetaan Tainion puolelle kumipyörillä, kertoo Kaukopään pääluottamusmies Arto Hulkko.

Valmistuminen vuonna 2022

Investoinnilla Stora Enso kertoo tavoittelevansa puunkäsittelyprosessille parempaa vakautta ja tehokkuutta. Uusi kuorintalinjasto vähentää myös prosessin vedenkulutusta ja pienentää ympäristövaikutuksia.

- Positiivisella fiiliksellä ollaan siinä mielessä, että investointi antaa uskoa ja jatkuvuutta tehtaan tulevaisuuteen. Teollisten työpaikkojen menetys on aina ikävää ja tässäkin se kääntöpuoli, sanoo Hulkko.

Investoinnin on tarkoitus alkaa vuoden 2021 ensimmäisen neljänneksen aikana ja valmistua vuoden 2022 kolmannen neljänneksen aikana.

Imatran tehtaiden Kaukopään ja Tainionkosken tuotantoyksiköissä tuotetaan pakkauskartonkeja elintarvikkeille, juomille ja luksustuotteille. Pakkauskartongin vuotuinen tuotantokapasiteetti on 1 195 000 tonnia. Tehdas työllistää noin 900 henkilöä. Stora Enso on viime vuosina investoinut Imatran tehtaaseen yli 200 miljoonaa euroa.

Teksti Eeva Eloranta-Jokela
Kuva Mikko Nikkinen