Ilmaa jalkoihin

Kuorimo

Jalkojen hikoilua voi vähentää työkenkien ja erityisesti sukkien valinnalla.

Jalkaterä hikoilee 1 – 2 desilitraa päivässä, mutta työssä hikoilu voi olla moninkertaista. Jos jalka hautuu turvakengässä koko pitkän työvuoron ja vielä vapaa-ajalla urheiluharrastuksen parissa, joutuu jalkojen iho koville.
– Erityisesti varvasvälien iho rikkoutuu herkästi, jolloin iho altistuu infektioille, kuten jalkasienelle, toteaa jalkaterapeutti Emma Laakkio Espoon Jalkaterapia Teamista.

Työkenkien suhteen valinnanvaraa on vähän, sillä niissä on mentävä turvallisuus edellä.
– Paperitehtaan puolella voi käyttää hengittävämpiä kenkiä, joissa on reikiä tai verkkomaista materiaalia ilmanvaihtoa edistämässä. Mutta kuorimossa, sellutehtaalla tai muissa oloissa, joissa on kuumuutta, kemikaaleja tai iskujen riski, on kenkien oltava umpinaiset ja tiiviit, UPM Kymin työsuojeluvaltuutettu Paavo Pesonen huomauttaa.

Entä ne sukat? – Puuvillasukka ei kuulu työkenkään. Puuvilla tai villa imee kyllä kosteuden jalasta, mutta kosteus jää sukkaan, mikä hauduttaa jalkaa. Sen sijaan tekokuitu pyyhkii jalasta kosteuden ja kuivuu myös nopeasti, Laakkio kertoo.

Myös yhdistämällä luonnon- ja tekokuituja sukkiin saadaan erilaisia hengittäviä ominaisuuksia. Hyvä valinta ovat tekniset sukat, joihin on ydinkuiduilla lisätty kosteudensiirtokykyä ja käyttömukavuutta.
– Jos oikein haluaa panostaa, voi ostaa sukat, joissa on kosteutta sääteleviä ilmastointikanavia.

Puuvillasukka ei kuulu työkenkään.

Jos varpaiden välit ovat tiiviit, apteekista voi ostaa lampaanvillaa varpaiden väleihin laitettavaksi. Varvassukat toimivat myös hyvin.

Kengän materiaali voi olla nahkaa, tekstiiliä tai mikrokuitua. Tekstiili hengittää parhaiten, mutta ei ole niin kestävää kuin nahka tai mikrokuitu. Myös nahka hengittää oikein käsiteltynä.
– Vuorimateriaalillakin on merkitystä. Kun sukat on ensin valittu oikein, vuorimateriaali siirtää sukan kosteutta eteenpäin, huomauttaa myyntipäällikkö Markku Heikkilä Sievi Jalkineelta.

Työkengissä hengittävyyttä voidaan parantaa myös pohjalla, joka edistää jalkineen tuuletusta jokaisella askeleella. Kengän valmistustekniikkakin vaikuttaa – jos saumoissa käytetään liimaa, hengittävyys kärsii.

Pohjalliset on hyvä nostaa työvuoron päätteeksi ulos kengästä, jotta ne kuivuvat.

Teksti Tiina Suomalainen
Kuva Johannes Wiehn