Harri Lonka kuvailee käymäänsä koulutusta suorastaan tajunnanräjäyttäväksi. Jos et ole vielä katsonut ensi vuoden koulutuksia, se kannattaa tehdä viimeistään nyt.

Työpaikalla

 

Tarkista vuoden 2024 kurssivalikoima, ajankohdat, hakuohjeet ja tiedot: paperiliitto.fi/koulutus.

Kirkniemen paperitehtaassa työskentelevä Harri Lonka on käynyt useita Paperiliiton koulutuksia. Syyskuussa oli vuorossa Ihmissuhteet työpaikalla. Hän kuvaa kurssia tajunnanräjäyttäväksi.

Lonka toteaa, että työpaikan ihmissuhteet ja ryhmädynamiikka ovat ratkaisevassa roolissa tavattoman monessa asiassa, kuten työturvallisuudessa.

– Murikka on loistava paikka ja siellä on huippukouluttajat. Opettajamme Marjo Nurmi haastoi meitä hyvin ja kurssille muodostui hyvä ryhmähenki. Se on hyvä perusta oppimiselle, sanoo Lonka.

Kaukopään tehtaan voimalaitoksessa työskentelevä Tuomas Nurmikoski valittiin osaston varaluottamusmieheksi vuoden alusta. Nurmikoski kävi heti luottamusmiehen peruskurssin ja on tyytyväinen.

– Siellä tuli kaikki perusasiat. Se antaa hyvät avaimet jatkon kannalta.

Nurmikoski suosittelee koulutusta ehdottomasti kaikille luottamustehtävissä oleville.

Paperiliiton järjestöasiantuntija Annika Maunula on samaa mieltä.

– On liiton toiminnan ja edunvalvonnan kannalta ensisijaisen tärkeää, että luottamushenkilöt ovat koulutettuja, ja ammattiosastojen aktiivit myös, se vahvistaa osastojen toimintaa, sanoo Maunula.

Ensi vuonna liiton koulutuksien painopiste on työsuojelussa. Tuomas Nurmikoski on myös osaston työsuojelu­asiamies ja oli jo viime vuonna käynyt työsuojelun peruskurssin.

– Molemmat koulutukset ovat olleet positiivinen yllätys. Niissä tuli paljon asioita ja pääsi juttelemaan monen-laisten ihmisten kanssa, hän sanoo.

Osalla kursseista on vain paperiliittolaisia, osassa on myös muiden liittojen jäseniä. Annika Maunula toteaa, että osallistujien mielipiteet jakautuvat sen suhteen, kumpi on parempi vaihtoehto.

Nurmikoski oli tämänvuotisessa koulutusryhmässään ainoa paperiliittolainen. Hän ei näe siinä mitään negatiivista.

– Oli mielenkiintoista ja avartavaa kuulla millaista on muilla työpaikoilla kuin metsäteollisuudessa, hän sanoo.

Lähes kaikki Paperiliiton koulutukset pidetään Murikka-opistolla Tampereen lähellä. Vaikka Harri Lonka on opetukseen hyvin tyytyväinen, hän toivoo etäisyyden takia, että Hakaniemessä pidettäisiin nykyistä enemmän koulutuksia.

Koulutuksia Paperiliitto järjestää luottamushenkilöiden lisäksi ammattiosastojen aktiiveille ja osastojen toiminnasta kiinnostuneille osastojen toiminnan ja jäsenten itsensä kehittämiseksi.

– Ammattiosastojen toiminnassa jo mukana olevien, kuten myös toiminnasta kiinnostuneiden kannattaisi rohkeasti tutustua koulutustarjontaan. Koulutuksista saa paljon varmuutta ja uutta potkua sekä itse tekemiseen että tehtävässä jaksamiseen, sanoo Maunula.

Kursseilta saa usein täyden palkan

Koulutus on arvokas jäsen­etu.

  • Useiden kurssien ajalta työnantaja maksaa osallistujalle palkan. Tällöin työnantajan maksaa myös ateriakorvauksen kurssinjärjestäjälle (Murikka-opisto).
  • Paperiliitto maksaa sopimuskurssien osalta jäsentensä kurssikulut, matkat ja täysihoidon.
  • Jos osallistuja ei saa järjestökurssin ajalta palkkaa, liitto maksaa osallistujalle kurssistipendin ja kurssipäivärahan. Myös järjestökurssien kurssimaksun, oppimateriaalin ja matkat maksaa yleensä Paperiliitto.

Teksti: Reima Kangas