Hämmennyksen jälkeen periksi ei anneta
Kuorimo
Rintama pitää, vakuuttavat UPM:n työntekijät Jämsänkoskella.
Ennen vuodenvaihdetta UPM lähetteli työntekijöille viestejä, joiden sisältö oli hieman hämmentävä. Niiden sanoma oli tiivistetysti se, että jos joku tulisi töihin lakon aikana, yhtiö maksaisi rikkurille 30 euroa ylimääräistä palkkaa aina yhdeltä työpäivältä.
Työntekijät ottivat viestin vastaan lähinnä huvittuneina. Jämsänkoskella rikkurirahalle haettiin vertauskohtaa jopa Isosta kirjasta. Sitä verrattiin petturi-Juudaksen saamiin hopearahoihin, joilla hän kavalsi mestarinsa.
Kun lakkoa oli takana tiistaina neljä päivää, Jämsänkosken lakossa olevat paperintekijät tapasivat toisensa jäähallin kahviossa. Mieliala oli korkealla. Mottona on, että periksi ei anneta.
- Rintama on pitänyt hyvin. Kukaan ei ole yrittänyt mennä töihin lakon aikana, totesi Communication Papersin pääluottamusmies Timo Hietanen.
Pattitilanne kaipaa sovintoa
Lakkokahvien lomassa vilahtelivat keskustelussa sellaiset sanat kuin pelko, pakko ja kiristys. Työntekijäpuolella ollaan ihmeissään, miksi työnantaja on ottanut käyttöönsä kovat johtamistavat, joiden tuloksena on ajauduttu pattitilanteeseen.
Special Papers -puolen pääluottamusmies Pekka Jokinen ei pidä sanelua ja pelottelua hyvänä tapana johtaa yritystä.
- Pidän sovinnollista tapaa parempana, hän sanoo.
Samaa mieltä on konemies Jari Mörö.
- Koneet eivät olisi pysähtyneet, jos se olisi ollut kiinni työntekijöistä. Meillä on hyvä henki ja olemme sitoutuneita työhömme. Aiemmin meitä on tästä kehuttu, mutta äkkiä tilanne on muuttunut ihan toiseksi, hän ihmettelee.
Paperiosasto 11:n puheenjohtaja Esa Pajunen sanoo, että UPM:n työntekijäporukka on nyt portinvartijan roolissa.
- Jos antaisimme periksi työehtojen pilkkomiselle ja sanelulle, pian tulisivat kaikki muut työnantajat UPM:n perässä, hän arvelee.
- Jos yhtiöllä menisi huonosti, olisi ymmärrettävää kantaa korsi kekoon. Mutta UPM tekee parasta tulosta ikinä. Eikä kyse ole edes rahasta, vaan työehdoista, sanovat paperintekijät.
Mistä otetaan ammattitekijöitä?
Kun Jämsänkosken sisartehdas Kaipola sulkeutui vuosi sitten, osa entisistä työntekijöistä sai töitä juuri Jämsänkoskelta.
Osa heistä työllistyi Mäntän Metsä Tissuelle ja osa Metsä Groupille Äänekoskelle. Molemmille tehtaille on Jämsästä siedettävän pituinen työmatka.
Alle 50-vuotiaat prosessiammattilaiset ovat nyt kysyttyjä työntekijöitä muillakin teollisuuden toimialoilla kuin metsäteollisuudessa. Kun yhtälöön lisätään UPM:n yllä leijuva epävarmuustekijä, Jämsänkosken tehtaan ovi onkin käynyt vilkkaasti ulospäin.
Monet työntekijät selaavat uteliaina Duunitorin antia.
- Noin 20 henkilöä on irtisanoutunut syksyn aikana. Itse olen parhaillaan hakeutumassa toisen työnantajan palvelukseen, sanoo "Teemu", joka ei halua esiintyä tässä jutussa omalla nimellään.
Pääluottamusmiehet kysyvätkin, onko UPM:llä oikeasti varaa menettää parhaassa iässä olevaa ja osaavaa työvoimaansa. Heidän tilalleen ei ole helppo löytää taitavia tekijöitä.
Jämsänkoskelaiset uskovat, että lakosta tulee pitkä.
- Me ei olla kuitenkaan lyöty vetoa lakon pituudesta. Tervasaaressa on kuulemma vedonlyönti käynnissä.
Teksti ja kuva Päivi Ketolainen