Esimiesportaassa aikanaan epäröitiin, kannattaako kahta naista laittaa työpariksi. Pia Suoniemi ja Marjo-Riitta Näppä ovat osoittaneet oudot ennakkoluulot tuulesta temmatuiksi.

Työpaikalla

 

Koneenhoitajat Pia Suoniemi ja Marjo-Riitta Näppä työskentelevät molemmin puolin Marumatsu-stanssikonetta Nummelan DS Smith Packaging Finlandilla. Yhdessä he ovat tehneet töitä vuodesta 2011 lähtien. Sitä ennen työnjohto oli ollut sitä mieltä, ettei kahta naista kannata laittaa samaan vuoroon työpariksi.

– Ajattelivat varmaan, ettei työstä tulisi mitään: Puhuisivat vain lastenhoidosta, käsitöistä ja puutarhahommista. Kone seisoisi, eikä tavaraa tulisi läpi, Suoniemi nauraa.

Toki he puhuvatkin, mutta samalla syntyy pahvisia tuotetelineitä ja pakkauslaatikoiden sisärakenteita tiukkaa vauhtia. Näppä muistaa, että työnjohtoa arvelutti sekin, kannattaako tehonaisia keskittää yhteen vuoroon, kun he voisivat kirittää kumpaakin vuoroa työskennellessään erikseen. Naiset itse kuitenkin halusivat työskennellä yhdessä.

– Ei miestyöparin kanssa tule juteltua ihan kaikesta. Kaksi naistyöntekijää ymmärtää toisiaan huomattavasti paremmin, Suoniemi miettii.

Yhteistyö on vuosien varrella hioutunut niin saumattomaksi, että kun yksi tekee noin, toinen jo tekee näin. Välissä ei sanoja välttämättä edes tarvita.

Näppä kuvailee työpariaan energiseksi, aikaansaavaksi, tehokkaaksi ja sosiaaliseksi.

– Hän on antanut minullekin rohkeutta ja tehnyt suvaitsevaiseksi. Jos taas hän on ollut epävarma, niin olen rohkaissut ja tsempannut, Näppä sanoo.

Suoniemi sanoo, että hänen työparinsa on taitava organisoimaan, keskittymään ja perehtymään asioihin.

– Olen oppinut häneltä sinnikkyyttä: Kokeillaan niin pitkään, että nähdään, toimiiko. Minä olen antanut hänelle ehkä avoimuutta ja tukenut vuorovaikutusta: Kerrotaan mielipiteet sen sijaan, että jätettäisiin kertomatta, Suoniemi miettii.

Tietotaidot yhdistämällä työpari on enemmän, kuin osiensa summa.

– Yhdessä osaamme ratkoa ongelmia itsekin. Jakoavain pysyy meilläkin kädessä, jos jotain tarvitsee kiristää, Näppä sanoo.

Suoniemi kokee jo nyt haikeutta siitä, että työpari jää jo muutaman vuoden päästä eläkkeelle.

– Mitä minä sitten teen? Olen varmaan ihan hukassa. Se vähän jännittää, hän myöntää.

Teksti: Mari Schildt, kuva: Reima Kangas