»Entisaikojen ammattetit tuntuivat jotenkin arvokkailta. Nyt tuntuu siltä, että kaikki on pilalla; ammatitkaan eivät ole enää oikeita.»

Kolumni

 

Kuljeskelin vanhan hautausmaan polkuja. Hautojen kivissä kerrottiin menehtyneen ammatti: lasimestari, pehtoori, vouti, kestikievari, nahkuri, notaari. Nykyään menehtyneen ammattia ei kaiverreta hautakiveen. On niin monenlaista työtä, että listalle voisi päätyä vaikka mitä: kokemusasiantuntija, somevaikuttaja, Counter Strike -ammattilainen, mentalisti. Pohdin päivän mittaan entisaikojen ammatteja. Ne tuntuivat jotenkin arvokkailta. Nyt tuntuu siltä, että kaikki on pilalla; ammatitkaan eivät tunnu enää ”oikeilta”.

Illalla selailen Tik Tokia sängyssäni, unitutkijoiden suosituksista piittaamatta. Eteeni tulee livestriimi, jossa nainen toistaa samoja eleitä ja fraaseja: ”Gang gang, gang gang, gang gang. Strong woman! Strong Woman! Mmmm, nice rose. Mmmm, nice rose”. Olen ymmälläni. Huomaan lähetyksen nimen: ”NPC livestream”. Katson liven kuvausta: ”NPC livestream”. Mysteeri on pakko selvittää, joten googlaan aiheen.

Ajattelin aluksi, että kännykälläni huojuva nainen on seonnut, mutta seonneita olivatkin liven katsojat.

Kyseessä on someilmiö, viraalitrendi. Liven tekijä esittää NPC-hahmoa, joka tarkoittaa ”non-player characteria” eli tietokonepeleissä esiintyviä sivuhahmoja. He ovat hahmoja, joiden dialogit ja liikeradat ovat rajoitettuja. Striimaaja on luonut itselleen tietyt hokemat ja eleet, joita hän sitten toistaa, kun katsojat lähettävät hänelle TikTokin maksullisia emojia.

Ja tässä tulee homman pihvi: jokainen emoji tuottaa tuloa. Halvimmat maksavat muutamia senttejä, kalleimmat satoja euroja. NPC Livestream -trendin uranuurtaja, nimimerkillä Pinkydoll esiintyvä kanadalainen nainen, tienaa livestriimeillään noin 10 000 dollaria päivässä. Ajattelin aluksi, että kännykälläni huojuva ja samoja asioita hokeva nainen on seonnut, mutta seonneita olivatkin liven katsojat.

Tutkittuani aihetta TikTokin algoritmit tarjoavat minulle yhä enemmän NPC-livestriimejä. Näen suomalaisen nuoren miehen. Kukaan ei lähetä hänelle emojeja, joten hän vain toistelee mantraansa: ”Send emojis to get my reaction”. Kommenttikentässä kehotetaan häntä ”menemään töihin”.

Kirjoitan käsikirjoitusta syksyn kiertueelleni. Esityksen sisältö on täysin uutta, joten hommaa riittää. Käsikirjoitus, valot, musiikki, lavalla olevat esineet, temput, esiintymisasu, markkinointi… Kun kaverini kysyy oluelle, kerron etten ehdi, teen töitä. Mutta teenkö? Ei tästä kukaan minulle suoranaisesti mitään maksa. Rahaa näkee vasta kiertueen jälkeen, kun lipputulot on selvitetty, teattereille maksettu vuokrat ja tuottajille heidän osuutensa.

Olen viihdyttäjä. Saan palkkani siitä, että ihmiset voivat hetkeksi unohtaa arjen murheet ja työnsä. Taiteilijoiden ja viihdyttäjien työ ei välttämättä sijoitu yhteiskunnan tärkeysasteikolla ylimmäksi. Kulttuuria nautitaan useimmiten, kun perustarpeet on tyydytetty. Kuitenkin pandemia-aikana näimme, että vaikka liveviihteen tarjoaminen ja nauttiminen kävi haasteelliseksi, se ei kadonnut kokonaan. Mentalismi sekä taikuuskin mukautuivat ja siirtyivät virtuaalisiin ympäristöihin kuten Zoomiin, Teamsiin ja Meetsiin. Jotain arvoa siis viihdyttäjän työlläkin on.

Vanhat ammatit tuntuvat jollakin tavalla aidommilta ja perinteikkäimmiltä. Mutta voikohan tässä olla kyse vain nostalgisesta tunteesta, kaipuusta johonkin ”vanhaan hyvään aikaan”? Aikaan, jolloin asiat olivat yksinkertaisempia ja selkeitä, ja työ oli juuri sitä miltä se kuulosti – ilman nykyajan monimutkaisuuksia ja venkoilua.

”Gang gang, gang gang, gang gang. Strong woman! Too spicy! Roses, for me? Roses, for me?”, hokee NPC livestriimaaja ruudullani ja mietin, kuinka jokainen reaktio kilauttaa pienen summan hänen tililleen. Mitä nämä katsojat tästä saavat? Miksi he haluavat maksaa siitä, että esiintyjä lausuu tietyn hokeman? Miksi minä katson tätä? Vaikka aluksi livestriimajaa vaikutti oudolta ja jopa säälittävältä, alan nyt ymmärtää, että hän itse asiassa on mainio yrittäjä, jopa nerokas. Hän löysi asian, jota muut eivät tee, mutta josta suuri yleisö on valmis maksamaan. Tuhannet seurasivat perässä ja yrittävät päästä apajille. Kenties sadan vuoden päästä hautakivessä lukee: ”Tässä lepää NPC Livestriimaaja, rauha hänen sielulleen. Muistamme ikuisesti hänen reaktioitaan lahjoittamiimme emojeihin.”