Ei vain yhden vaan monien puolella

Kuorimo

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala tapasi UPM:n lakossa olevia jäseniä Valkeakoskella yhdessä SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan kanssa.

Hernerokka maistui Valkeakosken osasto 45:n ja Tampereen osasto 50:n soppatykin äärellä. Selvää oli jo ennen ay-puheenjohtajien puheenvuoroja, että lakolle on vankat perusteet. Kysymys ei pitemmän päälle ole vain UPM:n työntekijöiden työehdoista.

- Kyllä se on ihmisille selvää, ettei tämä ole vain Paperiliiton asia, sanoivat osastojen puheenjohtajat Harri Honkala 45:stä ja Mika Lahtinen 50:stä.

Petteri Salminen ei nähnyt lakolle muuta vaihtoehtoa. Työpaikalla UPM Raflatacilla Tampereella kesällä toteutuneet vähennykset ja niistä johtuneet siirrot toisiin tehtäviin murensivat luottamusta ja uskoa työnantajaan jo ennen syksyn tes-neuvottelujen alkua. 

- Kaikki tuntuivat olevan kypsiä UPM:n touhuun. Yksi jos toinenkin harkitsee siirtymistä muualle, Salminen sanoo.

Salmisella työpaikka säilyi, mutta tehtävä vaihtui uuteen irtisanotun työntekijän tilalle.

UPM Raflatacin pääluottamusmies Pertti Niemi on huolissaan, kuinka paljon tes-kiista vaikuttaa työpaikan maineeseen.

- Nuoremmat työntekijät alkavat siirtyä muualle töihin. Millä tehtaat käyvät, jos osaavat tekijät siirtyvät muualle, Niemi kysyi.

 

VALKEAKOSKELLA vieraillut Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala totesi, että alusta lähtien ennakoitiin UPM:n olevan vaikein sopijakumppani. Muiden kanssa neuvottelut on saatu maaliin.

- 75 prosentilla päättyneen tessin piirissä olleista on saanut uudet työehdot 1.1.2022 alkaen, Vanhala muistutti.

UPM haluaa aloittaa työehtojen rakentamisen täysin alusta ja lisätä vuosityöaikaa kymmenillä tunneilla.

- Liitto ei voi edesauttaa yhtä yhtiötä tekemällä sille selvästi halvempaa sopimusta kuin muille alan yrityksille, Vanhala totesi.

 

SAMANA päivänä Valkeakosken vierailun kanssa Teknologiateollisuus ja Teollisuusliitto pääsivät sopimukseen uusista työehdoista ja alan lakonuhka väistyi.

- Sopimuksia maassa kuitenkin syntyy. Olette tosi ison muurin vartijoina, sillä se, mikä UPM:n vaatimuksista menee läpi nyt, voi olla edessä muissakin sopimuksissa ja muilla aloilla. Siksi tämä ei ole vain teidän lakossa olevien työtaistelu, jatkoi Vanhala.

Myös SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ilmaisi paikalla olleille UPM:n työntekijöille tukea.

- Käy niin tai näin, tulevalla sopimuksella on vaikutuksia laajemminkin yhteiskuntaan ja muut työnantajaliitot tekevät siitä omat johtopäätöksensä. Muistakaa silti, että teette sopimusta ensisijaisesti itsellenne. Ratkaisun on oltava teille sopiva, eikä niin, että kantaisitte siinä taakkaa koko ay-liikkeen puolesta, Eloranta painotti.

10.1.2022 lisätty Petteri Salmisen kommentti.