Ei työtä ilman iloa
Kuorimo
Tuula Häsä ammentaa iloa työkavereiden kanssa kokemastaan yhteishengestä.
Kiitos työkavereiden, Stora Enson Inkeroisten kartonkitehtaalla jälkikäsittelyssä työskentelevästä Tuula Häsästä on aina kiva tulla töihin.
– Meillä on tosi mukava, yhteen hitsautunut porukka. Nautin siitä, että työkavereiden kanssa voi puhua muistakin kuin työasioista. Tapaamme toisiamme myös vapaalla esimerkiksi pilkkikisoissa ja risteilyillä. Ne ovat sellaisia hengennostatustilaisuuksia.
Vaikka valoa näkyy tunnelin päässä, elämme edelleen poikkeusaikaa. Koronapandemian ja yt-neuvottelujen takia on ollut haasteellista löytää ilonaiheita töissä ja vapaalla. Korona on pannut näppinsä myös vuorovaikutukseen työkavereiden kanssa.
– Koronan takia meille ei suositella toisiin valvomoihin menoa. Nykyään tulee siis juteltua vähemmän eri työkavereiden kanssa.
Työn ilo on kaikille tuttu termi. Tutkijat puhuvat kuitenkin työ imusta, joka on laajempi käsite.
– Työn imu tarkoittaa työhön liittyvää innostusta ja ylpeyttä siitä, mitä tekee. Työn imuun kuuluu kokemus energisyydestä, työn merkityksellisyydestä ja työhön uppoutumisesta. Työn imua voi kokea kaikilla aloilla ja kaikissa ammateissa, toteaa tutkimusprofessori Jari Hakanen Työterveyslaitokselta.
Onnistumisen tunteita Häsä kokee työssään, kun koneet ja laitteet toimivat, kun yläkerrasta tulee hyvää pahvia ja kun kaikki rullaa. Työntekijät voivat myös vaikuttaa työhönsä jonkin verran eli niin sanotusti tuunata työtään. Se lisää mielekkyydentunnetta.
– Meillä on mahdollisuus kiertää isolla ja pikkuleikkurilla, ja olemme tätä itse toivoneet. Olemme myös äänestäneet 12-tuntisen työvuoron puolesta, ja se on nyt kokeilussa.
Entä mitä kautta tulee työn merkityksellisyys? Esimerkiksi suorittavassa tai fyysisessä työssä vahva työn imun lähde on se, että työntekijä näkee konkreettisesti työnsä jäljet.
– Merkityksellisyyttä voi hakea myös siitä, että meidän leikkaamistamme arkeista tehdään pakkauslaatikoita, joita tarvitaan koko ajan enemmän nettikaupan kasvaessa, Häsä miettii.
Hakanen huomauttaa, että työn imua lisää juuri se, että kykenee asettamaan työnsä osaksi isompaa kokonaisuutta.
Hän kertoo anekdootin 1960-luvulta. Kun presidentti John F. Kennedy vieraili NASA:n tukikohdassa, hän esitteli itsensä siivoojalle ja kysyi, mitä tämän tehtäviin kuuluu. Siivooja vastasi näin: ”Sir, minä autan ihmisiä menemään kuuhun.”
Teksti Tiina Suomalainen
Kuva Johannes Wiehn