Britanniassa köyhtyminen näkyy muun muassa ruokavarkauksien lisääntymisenä.

Kolumni

Maailmalta

Edessä ei ole normijoulu. Tämän joulun pohdinta ei meillä ole se, mitä kellekin lahjaksi, vaan mahtuuko olohuoneeseen siskonpeti jouluvieraille, mikäli sähkökatkoksia tulee. Se on nimittäin ainoa huone, missä on takka. Retkikeitin on jo hankittu, ettei tarvitse grillailla sateessa ulkona, ja säilykkeitäkin on varalla. Onneksi täällä Cornwallissa ei ole talvisin pakkasta.

60 prosenttia briteistä sanoo kuluttavansa tänä jouluna vähemmän. Sähkön ja ruuan hinnan sekä lainan korkojen nousu on pelästyttänyt ihmiset. Köyhtyminen näkyy muun muassa ruokavarkauksien lisääntymisenä. Jotkut supermarketit ovat kiinnittäneet varashälyttimiä alkoholipullojen lisäksi nyt myös maitotölkkeihin sekä juusto -ja äidinmaitovastikepaketteihin.

Viime joulun alla Britanniassa oli kalkkunapula, kun teurastamoissa ei ollut tarpeeksi työvoimaa. Tänä vuonna pelätään, että lintuinfluenssa vaikuttaa kalkkunoiden saatavuuteen. Kanamunat ovat jo kortilla.  Samaan aikaan rehusta on pulaa, sen hinta on noussut pilviin ja energia on kallistunut. Tämä on pakottanut kasvattajia lopettamaan.  

Meidän kylän jouluvalot ripustetttiin säästösyistä tavallista myöhemmin, ja ne sammutetaan yöksi. Mutta meillä on uusi ylpeydenaihe: virkatuin unikoin ja jouluvaloin koristeltu poro! Kylätoimikunta palkkasi suomalaisen kuvanveistäjän, Katri Paakkarin, tekemään luonnollisen kokoisen hevosen ja sotilaan kaatuneiden muistoksi. Metalliverkolla päällystetty taideteos koristeltiin veteraanien muistopäiväksi  unikoin, hevonen violetein ja sotilas purppuranpunaisin. Katri teki myös irto­sarvet, jotta hevonen voi muuttua jouluna poroksi . Sotilas sai jouluksi tonttulakin.

Joulun odotusta leimaavat myös lakot: sairaanhoitajat (kerrankin), ensihoitajat (huh, nytkin ambulanssia saa odottaa jopa tunteja), posti ja rautatieläiset (taas) sekä opettajat.

Charlesin ensimmäinen joulupuhe kuninkaana tulee tekemään historiaa ja kerää taatusti katsojia. Ja vaikka takan reunalla ei ehkä tänä vuonna roiku lihavia lahjasukkia, ja pöydässä on vaatimattomammat tarjoilut kuin ennen, niin joulu se on niukkakin joulu.