Ateriarytmi alkaa aamusta. Sakari Ojaniemi luottaa puuroon ja työmaaruokalaan.

Kuorimo

 

Kunnossapidossa Kyröskoskella työskentelevän Sakari Ojaniemen päivä alkaa annoksella puuroa, johon hän lisää marjoja. Jos hän ei joskus ehdi syödä puuroa kotona, hän syö sen työmaaruokalassa.

Päivän ensimmäinen ateria on ratkaiseva sen kannalta, millaiseksi loppupäivän ateriarytmi muodostuu.

– Jos syö alkupuolella päivää hyvin, tulee yleensä myös loppupäivästä syötyä hyvin ilman naposteluja, ravitsemusterapeutti Patrik Borg summaa.

Kukaan ei syö fiksusti, jos on huutava nälkä.

Vuorotyötä tekevälle tämä tarkoittaa sitä, että heräämisen jälkeen pitäisi syödä reilu ”aamupala”, herää sitten mihin aikaan päivästä vain.

– Moni sanoo, että heti herättyä ei ole yhtään nälkä. Syödä silti pitäisi. Vakuutan, että 3–4 viikossa kroppa tottuu uuteen ruokarytmiin, Borg korostaa.

Säännöllinen ruokarytmi tukee jaksamista. Jos syö epäsäännöllisesti, kostautuu se väsymyksenä ja ärtyisyytenä.

– Lisäksi, jos ei syö tasaisin väliajoin, nälkä pääsee kasvamaan liian isoksi ja syöminen muuttuu mielitekomaiseksi. Tulee syötyä liikaa ja tehtyä vääränlaisia valintoja. Kukaan ei syö fiksusti, jos on huutava nälkä.

Oppikirjamaiseen ruokarytmiin kuuluu aamupala, välipala, lounas, välipala, iltaruoka ja iltapala. Borg kuitenkin korostaa, että ateriarytmi on yksilöllinen. Vaikka söisi epäsäännöllisesti, voi voida hyvin.

– Mutta jos on jaksamisen ja painonhallinnan kanssa ongelmia ja lisäksi napostelee, pitäisi kyllä tehdä muutoksia syömisen suhteen.

Ojaniemi satsaa lounaaseen. Se on hänen päivän tärkein ateriansa. Työmaa­ruokalassa hän ottaa kaksi lautasta – toisen salaatille ja toisen lämpimälle ruoalle.

– Salaattiannos on aina vähän isompi. Pyrin välttämään turhaa hiilihydraatin puputtamista ja itseni tönköksi syömistä.

Päivävuorossa työskentely helpottaa tietysti säännöllisen ruokarytmin ylläpitämistä.

– Yövuoroa tuuratessa eväiden eteen on nähtävä hieman vaivaa, että mukana on muutakin kuin leipää. Teen kotona ruokaa ja otan sitä rasiassa mukaan, Ojaniemi kertoo.

Hän pitää itseään onnekkaana, sillä hän on aina työskennellyt työpaikoissa, joissa on laadukas työmaaruokala. Myös Borg liputtaa työmaaruokaloiden puolesta.

– Jos on mahdollisuus mennä valmiiseen pöytään, ehdottomasti suosittelen. Silloin tulee syötyä riittävästi ja yleensä myös monipuolisesti.

Teksti: Tiina Suomalainen, kuva: Mirjami Liimatainen