Antti Ahokas iloitsee pitkästä määräaikaisuudesta Heinolan flutingtehtaassa.

Vapaa-aika

 

Vuorotteluvapaajärjestelmä vetelee viimeisiään, jos uuden hallituksen suunnitelmat toteutuvat. 22-vuotias Antti Ahokas ehti kuitenkin vielä hyötyä siitä: hän aloitti viime huhtikuussa Stora Enson Heinolan flutingtehtaalla vuorotteluvapaan sijaisuuden, joka jatkuu tämän vuoden loppuun asti. Ahokas työskentelee pakkaamossa

– En odottanut, että olisin tullut valituksi, sillä nämä ovat aika haluttuja paikkoja ja hakijoita varmasti oli. Minulla oli kuitenkin kokemusta trukin ajosta, koska olin ollut Lahden Stora Ensolla kesätöissä, joten sillä oli varmasti merkitystä, kertoo Ahokas, jolta oli huhtikuussa juuri loppunut työrupeama Versowoodin liimapuupalkkitehtaalla.

Ahokas on viihtynyt työssään, sillä pakkaamossa on monia erilaisia työtehtäviä, eikä tylsää hetkeä ole. Perehdytystäkin hän kehuu.

– Se oli tosi hyvä. Alkuun oli noin puolentoista kuukauden oppiaika ja opastaja katsoi, että kaikki työvaiheet sujuvat. Vasta kun minusta itsestä tuntui, että pärjään, aloin tehdä itsenäisesti. Yksin ei jätetty. Lisäksi meillä on työpuhelimet, joilla voin soittaa työkavereille pituusleikkurin puolelle, jos tulee tenkkapoo.

Ahokkaasta plussaa oli myös se, että häntä perehdytti useampi eri työntekijä. Näin hän näki erilaisia työtapoja ja pystyi nappaamaan ne itselleen sopivimmat.

Yläasteen jälkeen Ahokas lähti opiskelemaan rakennusalaa. Hän huomauttaa, ettei siinä vaiheessa tiennyt vielä yhtään, mitä haluaa tehdä isona.

– Nyt se on selvinnyt, että kyllä tällainen teollisuus- ja tuotantotyö on minun juttuni.

Omena ei kauas putoa, sillä Ahokkaan isä työskentelee Stora Enson Lahden tehtaalla. Hän siirtyi sinne, kun Stora Enso Packaging lopetti Heinolassa.

Pitkät määräaikaisuudet olisivat Ahokkaasta ihan parasta tässä vaiheessa elämää, mutta tähtäimessä hänellä on tietysti vakituinen työpaikka. Opiskelukaan ei ole poissuljettu.

– Prosessiteollisuuden perustutkinnon suorittaminen kiinnostaa. Olisi parempi, kun olisi joku alan tutkinto pohjalla.

Työssä viihtymistä lisää 12 tunnin työvuorojärjestelmä.

– Se on tosi kiva. Tässä jää aikaa myös huilia ja pystyy suunnittelemaan omiakin menoja. Vietän aikaa ystävien ja avopuolison kanssa. Koiran kanssa tulee myös touhuttua paljon.

Teksti: Tiina Suomalainen