Aleksi Kosunen uskoo, että mitä vain voi oppia, jos kiinnos tusta riittää.

Arjessa

 

Kun Aleksi Kosunen, 27, aloitti ensimmäisen kesätyönsä Varkauden Stora Enson tehtaalla, oli se samalla hänen ensimmäinen kertansa tehtaassa, joka hallitsee kaupunkia.

– Kyllähän siinä oli aika hämillään. Katselin koneita ja laitteita ja ihmettelin ja kyselin, hän kertoo. 

Kaikki oli uutta ja ihmeellistä.

Lapsena Kosunen haaveili poliisin työstä. Hän lähti peruskoulun jälkeen kuitenkin opiskelemaan ammattiopistoon rakennusalaa. Armeijan jälkeen hän oli hetken työttömänä, hänen Stora Ensolla vielä tuolloin työskennellyt isänsä vinkkasi, että poika voisi hakea kesätöihin tehtaalle.

– Sillä tiellä ollaan. Ajattelin, että ei tämä ole työtä ihmeempää.

Vakituisen työpaikan Kosunen sai vuonna 2016 noin vuoden verran jatkuneiden määräaikaisuuksien jälkeen. Tällä hetkellä hän työskentelee talteenottolinjalla operaattorina, mutta hänellä on kokemusta myös kuivauskoneelta, meesa­uunilta ja kaustistamolta. 

– Minulla on ollut tosi hyvät perehdyttäjät. Oppiminen vaatii kuitenkin paljon myös oppijalta itseltään. On oltava aktiivinen ja kyseltävä paljon – sen olen huomannut myös kesätyöntekijöitä seuratessa. Kiinnostus töihin on oltava. Jos kiinnostusta riittää, oppii mitä tahansa.

Pikkuhiljaa Kosunen on saanut tehdä vaativampia töitä. Hän nauttii erityisesti ongelmanratkaisusta.

Työ soodakattilalla on Kosusen mukaan vaihtelevaa. Skarppina on oltava, sillä kemikaalit, kovat paineet ja kuumat laitteet kuuluvat työnkuvaan. 

– Työt vanhassa tehtaassa eivät lopu koskaan. Jos prosessi sujuu hyvin, teemme ennakoivaa huoltoa ja putkistolinjojen merkkausta.

Kun Kosunen tuli töihin tehtaalle, hän oli yksi niistä harvoista nuorista työntekijöistä. Viime vuosien aikana nuoria on tullut hieman lisää, ja ensi vuoden alussa tehtaalla alkaa oppisopimuskoulutus uusien työntekijöiden rekrytoimiseksi. Kosunen mainitsee, että ikuisuusaihe tehtaalla on se, että pitäisi saada töihin uutta tuoretta verta, jotta hommat pyörisivät jatkossakin.

– Itse olen viihtynyt, vaikka olen niitä harvoja nuoria talteenottolinjalla. Mitä vanhempaa porukkaa, sitä paremmat jutut, koska iän myötä tulee elämänkokemusta.

Teksti: Tiina Suomalainen