Ajolähtö Oulusta

Työpaikalla

Oulun Stora Ensolta irtisanottujen työsuhteet päättyvät vuoden lopussa. Jarmo Pöyskö on yksi niistä, jotka ovat jo lähteneet.

Stora Enso ilmoitti vuoden 2019 maaliskuussa suunnittelevansa noin 400 henkilön irtisanomista Oulun tehtaalta. Jarmo Pöyskölle, 53, se oli toinen pommi vuoden sisään. Vain vähän aiemmin hän oli kokenut avioeron.

– Oli se kova isku, ja tilanne pisti kyllä miettimään, miten miehelle käy, jos töitä ei löydykään, Pöyskö toteaa.
Jotkut kaverit varoittelivat, että kunhan et vain rupea juomaan. Pöyskön mukaan hänelle ei viinapullovaihtoehtoa ollut olemassakaan. Hän kävi rekrymessuilla ja rupesi tekemään työpaikkahakemuksia. Samalla hän toivoi viimeiseen saakka, että saisi pitää tutun ja turvallisen työn Nuottasaaressa. 

Oljenkorsi katkesi viime syksynä, kun yhtiö ilmoitti, ketkä kuuluvat siihen noin kahteen kolmasosaan työntekijöistä, jotka irtisanotaan. Pöyskö oli mukana listassa. 

– Päätin kuitenkin vain jatkaa kirkkaalla ajatuksella eteenpäin, Pöyskö sanoo.

Paperin valmistus Oulun tehtaalla loppuu  syyskuussa. Muutostöiden jälkeen kartongin valmistus käynnistyy vuodenvaihteen tienoilla. Suurimmalla osalla irtisanotuista työsuhde päättyy vuoden lopussa. Pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkonen arvioi, että kaikista henkilöstöryhmistä noin 150 henkilöä on jo lähtenyt, pääasiassa uuteen työhön tai koulutukseen. 

Jarmo Pöyskön on yllättänyt se, millaista työnhaku saattaa nykyään olla. Kaikki piti opetella uudestaan. Siinä häntä auttoi Stora Enson tarjoama työnhakuvalmennus. Hän arvelee, että ilman sitä olisi ollut todella vaikeaa.

– Kun hakemus ja cv ovat kunnossa, voi päästä haastatteluun. Jos ei osaa täytää hakemuksia oikein, siihen se stoppaa.

Pöyskö laskee lähettäneensä hakemuksia yli sataan paikkaan. Hakemusten täyttäminen vaatii paneutumista, ja Pöyskön mukaan kaksi hakemusta illassa on ihan maksimimäärä.

Jatkoon päässeille saattaa olla haastattelujen lisäksi psykologisia testejä. Kemiralle Pöyskön piti jopa tehdä kolme videota itsestään, kun hän haki operaattorin paikkaa.

Pöyskö pääsi kahdeksan kertaa haastatteluun asti, mutta täysosumaa ei tullut. 

– Se on hankalaa, kun aina pitäisi olla se paras. Hakijoita voi olla sata, eikä auta vaikka pääsee viiden joukkoon haastateltavaksi, Pöyskö sanoo.

Olli-Pekka Kaikkonen toteaa, että koronavirustilanne tuli todella huonoon aikaan. Sen takia erilaisia esimerkiksi muutosturvaan liittyviä tilaisuuksia jäi pitämättä ja työllistymismahdollisuudet heikkenivät yleisesti. Kaikkonen pitää ikävänä sitäkin, että ei etätyön takia päässyt keskustelemaan tehtaalle, kuten olisi halunnut. Puhelin on kylläkin soinut tiuhaan ja kysyjille on annettu kaikki mahdollinen apu. Kaikkonen toteaa, että tilanne ei ole helppo niillekään, jotka säilyttävät työpaikkansa. Jopa vuosikymmeniä yhdessä toimineet ryhmät hajoavat.

Työnantaja ei Kaikkosen mukaan tuonut neuvottelupöytiin vapaaehtoisia kädenojennuksia. Muutosturvan suhteen yhtiö teki vain sen mitä laki ja työehtosopimus edellyttivät.

Terrafame Oy rakentaa Sotkamoon akkukemikaalitehdasta. Pöyskö oli kuullut rekrymessuilla, että sinne haetaan työntekijöitä. Hän oli pitänyt asian mielessä sitä varten, ettei Oulusta löydy töitä. Työpaikka Terrafamella varmistui kesäkuussa ja työsuhde alkoi elokuun 3. päivänä. Akkukemikaalitehtaan koekäyttö on nyt alkamassa ja kaupallinen tuotanto käynnistyy ensi vuoden alkupuolella.
Tuttuja työkavereitakin löytyy. Kaikkosen mukaan Terrafame on ollut selvästi suurin yksittäinen työllistäjä Nuottasaaresta irtisanotuille, ja se rekrytoi yhä.

Alkuaikana Pöysköllä on ollut paljon koulutusta ja hän on tehnyt päivävuoroja. Viimeistään tuotannon alkaessa hän siirtyy 12 tunnin vuoroihin: kaksi aamua, kaksi yötä ja kuusi vapaata.  

Pöyskö on vuokrannut Vuokatista asunnon ja ajaa Ouluun viikonlopuiksi. Matka on noin 220 kilometriä. Päivätyössäkin järjestelu on tuntunut toimivan, mutta pitkät vapaat tekevät sen jatkossa vielä mukavammaksi.

Pöyskö on todella innostunut uudesta työstään. Kaikkialla on positiivinen vire, kun pystytetään uutta tehdasta. 

– Kaikki ovat iloisia, että ovat päässeet töihin. Meitä koulutetaan monipuolisesti ja meihin halutaan selvästi panostaa.   En ole oikein kehdannut kauheasti edes hehkuttaa, kuinka hyvältä tämä on tuntunut, Pöyskö sanoo.

Kun oli pitkään elänyt epävarmuudessa ja stressaantuneena, ensimmäiset viikot Sotkamossa ovat tuntuneet akkujen lataamiselta ja rauhoittumiselta. Oulun rutiinit eivät vaivaa ja itselle on löytynyt aikaa. Pöyskö kehuu myös vuolaasti paikallista luontoa, maisemia ja ulkoilumahdollisuuksia.

Pöysköllä on 10- ja 15-vuotiaat lapset, joten Oulusta muuttaminen ei nyt ole ajankohtaista. 
– En kuitenkaan näe mahdottomana, että sekin voisi joskus tapahtua, Pöyskö sanoo. ∙

Teksti Reima Kangas
Kuva Kimmo Rauatmaa