Adele Kotkansalo, 24, vaihtoi alaa – unelmien työ löytyi Metsä Boardin Kemin tehtaalta.

Arjessa

Syyskuun lopulla Adele Kotkansalo kuuli, että hänen määräaikaista työsopimustaan jatkettaisiin. Tällä kertaa kevääseen asti.

– Se tuntui ihan mahtavalta, jopa herkisti vähän. Uutinen oli huojentava, sillä tämä työ on minulle henkireikä eikä minulla ollut Plan B:tä, sanoo kartonkikoneella Kemin Metsä Boardin tehtaalla työskentelevä Kotkansalo.

Vakituista paikkaa tavoitteleva Kotkansalo on nyt myös hakenut oppisopimuskoulutukseen, joka alkaa tammikuussa.

Humoristisesti voisi sanoa, että Kotkansalon tie Kemin Metsä Boardille kulki baarin kautta. Hän lähti nimittäin peruskoulun jälkeen opiskelemaan ravintola-alaa ja työskenteli opintojen ohessa baareissa ja ravintoloissa.

– Aloin kuitenkin miettiä, onko ravintola-ala sittenkään minun juttuni.

Muutamilta ystäviltä Kotkansalo oli kuullut prosessiteollisuuden perustutkinnosta, ja se alkoi kiinnostaa. Hän haki, pääsi ja aloitti opinnot syksyllä 2022. Jo seuraavan vuoden huhtikuussa hän pääsi kesätöihin Metsä Boardille, ja työt ovat jatkuneet siitä asti.

Miten ihmeessä opinnot ja työnteko sujuvat samaan aikaan?

– Täytyy löytää oma rytmi. Meillä on käytössä 12-tuntinen, joten pitkien vapaiden aikana voi panostaa opintoihin. Aikuisopiskelijalla ei myöskään ole niin tiukkaa läsnäolopakkoa.

Kotkansalo on ollut ahkera ja saanut myös edellisistä opinnoista hyväksilukuja niin, että valmistuminen häämöttää jo. Vain yksi näyttö puuttuu. Kotkansaloa kiinnostaisi jossain vaiheessa jatkaa opintoja ammattikorkeakoulun puolella.

Työ tehtaalla on todella monipuolista.

– Ensimmäisen kevään ja kesän olin koneen pintakäsittelyssä rullahenkilönä. Sen jälkeen olen ollut jälkikäsittelyssä pituusleikkurilla, kenttämiehenä ja pakkaamossa. Pian ryhdyn opettelemaan urkkia eli uudelleenrullauskonetta. Tämä vuosi on ollut yhtä uuden oppimista.

Kotkansalo kehuu työkavereitaan ja työilmapiiriä. Kaveria autetaan aina ja hankalistakin paikoista selvitään yhdessä.

– Stereotypia, että tehtaalla on töissä vanhoja miehiä, ei pidä paikkaansa. Meitä on kaikenikäisiä ja ilahduttavan paljon myös naisia. Minulla on jälkikäsittelyssä kolme naista työkaverina ja meidän opintojen aikuisporukastakin suurin osa on naisia.

Teksti: Tiina Suomalainen